Wykonanie
Zupa cytrynowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Możemy przyrządzić ją na bazie wczorajszego rosołu lub też rosołu, który wcześniej przygotowaliśmy i zamroziliśmy. Wtedy jej przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilkę. Nie wymaga dużego zaangażowania ani umiejętności a smakuje świetnie.Właściwie jest to wariacja na temat rosołu. Dodatek
cytryny świetnie odświeża smak zupy i dodaje mu tego czegoś ;)Jeśli znudził Wam się klasyczny rosół a lubicie eksperymentować ta zupa jest dla Was.

Składniki :
kurczak około 1,5 kg2
pietruszki3
marchewkiporselersól, ziarna
pieprzu,
ziele angielskie,
liść laurowy,
papryczka chili1 i ½
cytryny niewoskowane (sok i skórka)100ml
śmietanki kremówkimakaron nitkisól,
czarny pieprznatka pietruszki do posypaniaSposób przygotowania :
Kurczaka myjemy, zalewamy
wodą i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy.
Pietruszkę,
marchew,
por i
seler obieramy, myjemy, dodajemy do gotującego się
kurczaka. Dokładamy kilka kulek
ziela angielskiego,
listki laurowe, ziarna
pieprzu oraz
sól. Gotujemy na małym ogniu przez 45-50 minut. Oddzielamy na sitku warzywa i
przyprawy od rosołu.
Makaron gotujemy al dente, odsączamy i przelewamy zimna
wodą lub odrobiną
oleju żeby się nie skleił.
Cytryny myjemy, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Do1,5l
wywaru dodajemy skórkę oraz
sok z cytryny. Odlewamy pół szklanki
wywaru i rozprowadzamy w nim słodką
śśmietankę. Dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Serwujemy z
makaronem nitki , posypane
natką pietruszki.*******************************************************Zawsze mam w zamrażalce porcje rosołu, które czekają na swoja
porę. Czasami gotuję go specjalnie po to by go zamrozić w porcjach, czasami mrożę ten, który został od obiadu.Wlewam go do pojemników o pojemności 500ml i wykorzystuję jako bazę
sosów lub zup. Do sosu wystarczy jeden pojemnik, do zupy w zależności od jej rodzaju kilka. Dzięki temu oszczędzam czas przygotowując obiad i nie korzystam z gotowych
kostek rosołowych ;)