Wykonanie
Dziś zapraszam na smakowite ciasto, bez
mąki i
cukru, z dodatkiem jaj.Kluczowy składnik -
buraki, sprawdza się idealnie w słodkim cieście.Koniecznie wypróbujcie, jeśli lubicie ciężkie
czekoladowe brownie.Gotowi?

Składniki:
buraki 500g (upieczone w skórce)
masło klarowane 100g
syrop daktylowy 150g
orzechy laskowe 100g
migdały 100g
jajka 3 szt
kakao 3 łyżkikarob 1 łyżkaPOLEWA200g kremu
kokosowegokarob i
kakao w dowolnych proporcjach 2-3 łyzki
ksylitol zmielony na puder - do smakuDodatki - do posypania:
wiśnie z kompotu
płatki migdałoweWykonanie:Ostudzone
buraki obierz ze skórki, pokrój i zmiksuj.
Masło sklaruj, dodaj doń karob i zmielone
daktyle.
Orzechy i
migdały zmiel na "grubą"
makę i wymieszaj z
proszkiem do pieczenia, dołóż
żółtka, natomiast
białka ubij na sztywno ze szczyptą
soli. Połącz częsci suche -
orzechy z karobowym
masłem i wymieszaj. Delikatnie połącz z
białkami i wylej na wysmarowaną
masłem blaszkę.Piecz około 45 minut. Ciacho ma być "mokre" ze spieczonymi brzegami.Krój dopiero po wystygnięciu.Możesz podać z polewą z
mleka kokosowego lub z
czekoladą. :)Krem
kokosowy rozpuść w kąpieli
wodnej, dodaj karob i
ksylitol i natychmiast polej ciasto. Ułóż na wierzchu
owoce np
wiśnie z kompotu, posyp całość
płatkami migdałów.
Miejcie się dobrze w te Święta, odpoczywajcie,
bawcie się,
módlcie,słowem róbta co chceta i bądźta szczęśliwe.Alleluja!Uściski!Matka Smakoterapia<3