Wykonanie
Niby nic a jednak…Czasem naszą
młodą "młodzież" trudno namówić do zjedzenia miski ciepłej zupy na bazie prostych
polskich jarzyn. Czasem kolor bywa bardzo kuszący!Czasem…, zwłaszcza ze smak naprawdę niezły.Komu komu?:)Fioletowy rosołek do usług!

Składniki:fioletowe
marchewki - 3 sztkorzenie
pietruszki - 2 szt
seler - niewielki - 1/2 szt.
czosnek - 1 ząbek
por - 1 szt
ziele angielskie - kilka sztuk
liść laurowy - kilka sztuk
kozieradka - szczypta
lubczyk (świeży - kilka łodyżek lub suszony - łyżeczka)
masło klarowane lub inny tłuszcz - 2 łyżkisól/pieprz do smaku
śliwki suszone - 2 szt.
daktyle - 2 szt.2-3 litry
wodyWykonanie:Warzywa przygotuj i pokrój na części takiej wielkości, jakie lubisz w zupie.
Por i
czosnek podduś z
przyprawami na tłuszczu, następnie podlej
wodą, dołóż resztę składników, prócz
soli. Gotuj ok 1 godziny. Dopraw
solą i
pieprzem.Podawaj z wkładką, np z
kaszy jaglanej.Smacznego!:)Ciao!