Wykonanie
Co zrobić, aby każda zupa była przepyszna? Moim zdaniem, nie ma dobrej zupy bez dobrego
bulionu, czy to warzywnego czy
mięsnego. Oczywiście zawsze można skorzystać z kostki lub nawet zupy w proszku, ale czy nie lepiej poświęcić naprawdę chwilę, żeby jeść zdrowiej i smaczniej? Poniżej przepis na
bulion warzywny. Ja zawsze gotuję 3-4 litry, część wykorzystuję od razu, a resztę mrożę w słoikach na następny raz - rano wyciągam z zamrażalnika i po pracy gotuję zupę - szybciej i bardziej apetycznie:)
Składniki1,5 litra
wody,2
marchewki,1
pietruszka,1/4
selera,1/4
pora,liść
kapusty,pół
cebuli,2
liście laurowe,2 ziarna
ziela angielskiego,pół łyżeczki
lubczyku.Wykonanie
Marchewki,
pietruszkę,
selera obieramy i kroimy na około 4-5 cm kawałki i wrzucamy do garna. Dodajemy
pora,
kapustę,
liście laurowe,
ziele angielskie i
lubczyk. Całość zalewamy
wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, żeby
bulion leciutko bulgotał.
Cebulę obieramy, kroimy w talarki i opalamy nad ogniem, aż prawie cała
zrobi się czarna. Dodajemy do
bulionu, który gotujemy, a właściwie
bulion gotuje się sam minimum godzinę.