ßßß Cookit - przepis na Bulion warzywny

Bulion warzywny

nazwa

Wykonanie

Co zrobić, aby każda zupa była przepyszna? Moim zdaniem, nie ma dobrej zupy bez dobrego bulionu, czy to warzywnego czy mięsnego. Oczywiście zawsze można skorzystać z kostki lub nawet zupy w proszku, ale czy nie lepiej poświęcić naprawdę chwilę, żeby jeść zdrowiej i smaczniej? Poniżej przepis na bulion warzywny. Ja zawsze gotuję 3-4 litry, część wykorzystuję od razu, a resztę mrożę w słoikach na następny raz - rano wyciągam z zamrażalnika i po pracy gotuję zupę - szybciej i bardziej apetycznie:)
Składniki
1,5 litra wody,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1/4 selera,
1/4 pora,
liść kapusty,
pół cebuli,
2 liście laurowe,
2 ziarna ziela angielskiego,
pół łyżeczki lubczyku.
Wykonanie
Marchewki, pietruszkę, selera obieramy i kroimy na około 4-5 cm kawałki i wrzucamy do garna. Dodajemy pora, kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, żeby bulion leciutko bulgotał. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i opalamy nad ogniem, aż prawie cała zrobi się czarna. Dodajemy do bulionu, który gotujemy, a właściwie bulion gotuje się sam minimum godzinę.
Źródło:http://chilikuchnia.blogspot.com/2015/03/bulion-warzywny.html