Wykonanie
Składniki na 3 porcje:1 opakowanie
ciasta francuskiego6
ziemniaków, startych na grubej tarce lub 2 średnie
cukinie1
cebula, starta na drobnej tarcejasna część
pora, w cieniutkie plasterki2 ząbki
czosnku, zmiażdżonepół
cukinii, w cieniutkie talarki250 g
ricotty50 g
grana padano, drobno starty50 g
sera koziego, drobno starty2 łyżki kwaśnej
śmietany, użyłam 18% z Piątnicy2
jajkaczubata łyżeczka
soli morskiejpo pół łyżeczki
czarnego pieprzu i
pieprzu ziołowegooliwa do polaniaświeże
zioła do posypania, użyłam
szałwię,
rozmaryn i
tymianekStartą
cebulę wymieszać z
ziemniakami i przełożyć na gęste sito. Odcisnąć nadmiar
wody i połączyć z
porem,
serami,
śmietaną,
jajkami i
czosnkiem. Doprawić
solą i
pieprzem. Z
ciasta francuskiego wyciąć, radełkiem do pizzy, dwa
okręgi o średnicy około 18 cm. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć trzeci okrąg. Uformować foremki zakładając na siebie boki i mocno dociskając. Środek wypełnić farszem.
Na wierzchu, spiralnie, ułożyć plasterki
cukinii. Polać
oliwą, ułożyć
zioła i posolić. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.