Wykonanie

Źródło przepisu: 30 minut w kuchni J.Oliviera.Składniki na 6 porcji:1
kalafior1 opakowanie
makaronu świderki (500 g)350 ml
wody z gotowania
makaronu4 czubate łyżki
śmietany 18% z Piątnicy2 małe
jajka, roztrzepane200 g
sera cheddarłyżka startego
grana padano, do posypania2 ząbki
czosnkulistki z 2 gałązek
rozmarynu1 łyżeczka
soli morskiejświeżo mielony
pieprz
Pangrattato, posypka chlebowa:2 piętki czerstwego
chleba na zakwasie, mogą być też zwykłe kromkilistki z 2 gałązek
rozmarynu6 plastrów wędzonej,
surowej szynki,
boczku lub innej
wędlinypół łyżeczki
morskiej soli2 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku
Wędlinę ułożyć na kratce w formie (u mnie o wymiarach 23x33 cm), w której będziemy zapiekać całe danie i zgrillować w piekarniku. Ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Chleb pokroić w kostkę, dodać
szynkę, pozostałe składniki posypki i zmiksować w blenderze, aż uzyskamy konsystencję okruszków.W dużym garnku zagotować słoną
wodę.
Kalafior oczyścić z liści i rozdrobnić na mniejsze różyczki. Wrzucić, razem z
makaronem, do gotującej się
wody. Przykryć i odstawić na około 6 minut. Odcedzić, ale zostawić około 350 ml
wody z gotowania.Przełożyć
kalafior z
makaronem do naczynia. Większe kawałki można bardziej rozdrobnić, ale ja wolę wyraźnie wyczuwalne.
Śmietanę wymieszać z
jajkiem, listkami
rozmarynu,
serem, przeciśniętym
czosnkiem,
solą i
pieprzem.
Wodą z gotowania
makaronu zahartować masę
śmietanowo-jajeczną, wlewając ją małymi chlustami. Dobrze wymieszaną masę przelać na
makaron. Posypać pangrattato i piec w 200 stopniach przez 20 minut. Lekko ostudzić, posypać
grana padano i cieszyć się smakiem.