Wykonanie

"30 minut w kuchni" Jamiego Olivera to książka, z której chyba każdy przepis warto wypróbować. Propozycje przeważnie nie są zbyt wyszukane i specjalnie odkrywcze, ale za to świetnie nadają się, zgodnie z zamierzeniem autora i tytułem, na szybki obiad w tygodniu, który przy odrobinie wprawy można przygotować w ciągu 30 minut. Do tego są wyjątkowo smakowite, jak ten na zapiekankę
makaronową z
kalafiorem i
cheddarem, którą przygotowałam, trochę ją odchudzając. Efekt jest świetny - kremowy sos, sprężysty
makaron i wyrazista kruszonka tworzą pyszną całość.Zapiekany
makaron z
kalafiorem- 1/2 małego
kalafiora- 160g
makaronu macaroni- kawałek
parmezanu- 2 plasterki
boczku- 1 gruba kromka
chleba razowego- listki
rozmarynu z 1 gałązki(pominęłam)- 1 ząbek
czosnku-
sól,
pieprz- 2 czubate łyżki
śmietany 12%- 60g
sera cheddar1) Z
kalafiora oderwać liście, odkroić końcówkę i przekroić go na pół.2) Włożyć go głąbem w dół do dużego garnka, dodać
makaron i zalać wrzątkiem.3) Postawić garnek na dużym ogniu i posolić
wodę.4) Zetrzeć
parmezan i zmiksować w blenderze razem z
chlebem i podsmażonym
boczkiem oraz odrobiną
oliwy i
rozmarynem.5) Odcedzić
makaron, zachowując
wodę z gotowania.6) Przełożyć
kalafior i
makaron na patelnię i postawić na małym ogniu.7) Dodać 100ml
wody pozostałej po gotowaniu i wyciśnięty
czosnek.8) Wmieszać
śmietanę i starty
cheddar, delikatnie rozgniatając
kalafior szczypcami.9) Doprawić i ew. dolać jeszcze trochę
wody, by całość była dość luźna.10) Przełożyć do dużego naczynia do zapiekania lub dwóch mniejszych.11) Wyrównać, posypać kruszonką i zapiekać w temperaturze 220 st. C,aż
makaron się zarumieni i zacznie bulgotać, ok. 8 minut.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 540 kcal