ßßß Cookit - przepis na Spaghetti Carbonara (with Eggs and Bacon)

Spaghetti Carbonara (with Eggs and Bacon)

nazwa

Wykonanie

Jest to przepis bardzo znanej potrawy.Większość ludzi robi to błędnie,albo dodają mleka,albo śmietany .Ten przepis jest prawdziwy.Carbonara pochodzi z regionu Rzymu.Podobno danie to było popularne wśród pracowników węgla kamiennego w regionie Lazio,którzy sprzedawali węgiel Rzymianom.Carbon to po włosku węgiel . Od tego czasu został on przyjęty przez Rzymian i jest znany na całym świecie.
Składniki na 2 porcje:
230g spaghetti,
25 g boczku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 jajka,
50g parmezanu,
świeżo zmielony pieprz,sól morska,
Wykonanie:
Ugotuj makaron, w dużym garnku z osoloną woda,al dente.
W międzyczasie rozgrzej olej na patelni i smaż boczek,wcześniej pokrojony w bardzo drobną kostkę,aż będzie chrupiący. Jajka roztrzep ze startym na małych oczkach parmezanem,pieprzem i szczypta soli.
Kiedy makaron jest gotowy,dodaj go do boczku ,wymieszaj żeby się połączyły i odstaw,niech lekko ostygnie patelnia,nie chcemy jajecznicy ;)
Po tym czasie dodaj jajka do makaronu ,wszystko razem dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.
Buon Appetito!
Źródło:http://mojekulinarnewyprawy.blogspot.com/2014/03/spaghetti-carbonara-with-eggs-and-bacon.html