Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na danie z kuchni włoskiej. Spaghetti carbonara to danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre. Mimo niewielkiej ilości składników zachwyca aromatem i smakiem. O s paghetti carbonara można powiedzieć, że jest wręcz aksamitne.

Składniki (2 porcje):200 g spaghetti100 g pancetty lub
boczku wędzonego, surowego, dojrzewającego (w cienkich plasterkach)3 łyżki
oliwy z oliwek2
jajka50 - 60 g startego
parmezanupieprzWykonanie:W misce roztrzepujemy
jajka. Dodajemy
pieprz.
Boczek kroimy i podsmażamy na
oliwie na dużej patelni.
Makaron wrzucamy na gorącą, osoloną
wodę i gotujemy al dente.Odsączony, gorący
makaron wrzucamy na patelnię, do
boczku. Całość posypujemy
parmezanem i dokładnie mieszamy.Ściągamy patelnię z ognia i wlewamy na nią masę jajeczną.Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz. Danie posypujemy
parmezanem.Smacznego :)Danie dołączam do akcji kulinarnej: