ßßß Cookit - przepis na Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na danie z kuchni włoskiej. Spaghetti carbonara to danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre. Mimo niewielkiej ilości składników zachwyca aromatem i smakiem. O s paghetti carbonara można powiedzieć, że jest wręcz aksamitne.
Składniki (2 porcje):
200 g spaghetti
100 g pancetty lub boczku wędzonego, surowego, dojrzewającego (w cienkich plasterkach)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka
50 - 60 g startego parmezanu
pieprz
Wykonanie:
W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy pieprz.
Boczek kroimy i podsmażamy na oliwie na dużej patelni.
Makaron wrzucamy na gorącą, osoloną wodę i gotujemy al dente.
Odsączony, gorący makaron wrzucamy na patelnię, do boczku. Całość posypujemy parmezanem i dokładnie mieszamy.
Ściągamy patelnię z ognia i wlewamy na nią masę jajeczną.
Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz. Danie posypujemy parmezanem.
Smacznego :)
Danie dołączam do akcji kulinarnej:
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/10/spaghetti-carbonara.html