Wykonanie
Sałatka z
selerem w tempurze jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Chrupiący
seler w tempurze połączony ze słodko –
ostrym sosem i
sokiem z cytryny, uwieńczony
sezamem zapewni fantastyczne kulinarne doznania, a
sałaty wzbogacą całość o dodatkowe wartości odżywcze i porcję przeciwutleniaczy. Przepis ten tak naprawdę wymyśliłam bardzo spontanicznie (…w
sumie podobnie jak większość moich przepisów:):)) zainspirowana kuchnią azjatycką. Wyszło Woow!!Przepis na tempurę który dziś przedstawiam jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu a co ważne składa się z 3 znanych nam składników ( dwa rodzaje mąk,
woda). Nie ma w nim dodatku ani
cukru ani konserwantów, barwników ……i innych „śmieciowych” dodatków po których często dopada nas zgaga i niestrawność.Tempura spopularyzowana została w Japonii choć z niej nie pochodzi. Sprowadzona została tam przez portugalskich misjonarzy w XVI w. Określenie tempura dotyczy warzyw,
owoców morza,
grzybów smażonych w głębokim tłuszcze wcześniej zanurzonych w cieście . W Polsce potocznie tempurą nazywa się właśnie to ciasto w którym są one zanurzane.Azjatycka
sałatka z
selerem w tempurze – składniki4 garście świeżych liści
botwinki / lub
sałaty karbowanej / lub
roszponki / lub świeżych liści
szpinaku – może być mix różnych
sałatokoło 100g kawałek
selera2 łyżki
sezamu2 łyżki
soku z cytrynyTEMPURA2 czubate łyżki
mąki pszennej2 czubate łyżki
mąki kukurydzianejokoło 8- 10 łyżek letniej
wodysól morska,
pieprz do smakuSOS4 łyżki słodkiego sosu
chili1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
octu balsamicznegoPodane proporcje wystarczą do przygotowania sałatki dla 2 osób.Azjatycka
sałatka z
selerem w tempurze – przygotowaniePrzepis na tempuręTempura w przygotowaniu jest banalnie prosta. Do miski wsypujemy
mąkę kukurydzianą i pszenną i powoli dolewając
wodę mieszamy tak by uzyskać płynne ciasto ale nie do końca gładkie. Ważne jest aby ciasto miało płynną konsystencję dzięki
czemu po usmażeniu będzie przyjemnie chrupać pod zębami, a grudki nadadzą ładnego wyglądu
Selera obieramy i płuczemy. Następnie kroimy na cienkie ok 1 – 1,5 milimetrowe plastry, oprószamy je
solą i odrobiną
mąki pszennej. To bardzo ważne, nie obtaczamy tylko lekko oprószamy.Plastry
selera zanurzamy w tempurze i smażymy na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Ja do smażenia użyłam
smalcu, gdyż ma bardzo wysoką temperaturę dymienia dzięki
czemu podgrzany do wysokich temperatur nie wydziela związków rakotwórczych w przeciwieństwie do
olejów roślinnych a dodatkową właściwością
smalcu jest to że smażony na nim produkt nie nasiąka nim w takim stopniu jak w przypadku
olejów – to za sprawą dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych.Gdy kawałki
selera zrobią się zarumienione wykładamy je na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu.SOS DO SAŁATKIPodobnie jak inne moje przepisy
sos jest również bardzo prosty w przygotowaniu.W misce łączymy słodki sos
chili,
sos sojowy i
ocet balsamiczny . Bardzo ważne jest tutaj zachowanie proporcji.
Sosu sojowego i
octu balsamicznego dajemy tyle samo (po 2 łyżki) natomiast słodkiego sosu
chili dodajemy 2
razy więcej (4 łyżki)Składniki dokładnie mieszamy aż sos stanie się gładki i klarowny. Sos taki stanowi doskonały dodatek nie tylko do
sałaty. Jest idealny do samych
warzyw i owoców morza w tempurze jako dip do maczania.
Sałaty myjemy pod bieżącą
wodą i osuszamy w suszarce do
sałaty lub ręcznikiem papierowym.Układamy je na półmisku i skrapiamy obficie
sokiem z cytryny. Na sałacie dekoracyjnie układamy
selera w tempurze, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i obsypujemy
sezamem.Gotowe!
Sałatka jest przepyszna – idealna na przyjęcia i nie tylko.