Wykonanie
Jesienna zupa warzywno – pomidorowaJesienna zupa jarzynowo-pomidorowa z
kiełbasą to propozycja sycącej, rozgrzewającej zupy na chłodne jesienne dni. Danie to nie należy do niskokalorycznych, ale nie można odmówić mu ani walorów
smakowych ani wartości odżywczej. Dodatkowo tłuszcz zawarty w
kiełbasie doda nam energii, potrzebnej w chłodne jesienne i zimowe dni.Składniki500 g
kiełbasy śląskiej1
czerwona papryka1 puszka
pomidorów1
cebula1 średnia
cukinia2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegorozmaryn (świeży lub suszony)1/2 pęczka
natki pietruszkikilka ziaren
ziela angielskiego2-3
liście laurowesól,
pieprz,
ostra papryka do smaku1 łyżka
smalcuPodane proporcje wystarczą do przygotowania zupy dla około 6 osób.Jesienna zupa warzywno – pomidorowa PRZEPIS
Kiełbasę kroimy skośnie w plastry i podsmażamy na 1 łyżce
smalcu. Gdy się zarumieni dodajemy do niej
cebulę pokrojoną na ósemki i podsmażamy aż
cebula zrobi się szklista.
Cebulę i
kiełbasę przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami
wody, dodajemy
pomidory z puszki pokrojone w kostkę, posiekaną
natkę pietruszki,
sól,
pieprz,
ziele angielskie i
liść laurowy. Gotujemy około 20 minut.
Paprykę kroimy w paski,
cukinię w pół plastry. Warzywa wkładamy do zupy i gotujemy jeszcze 15-20 minut.Gdy warzywa będą miękkie dodajemy 2-3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego, podoprawiamy jeszcze
solą,
ostrą papryką i
pieprzem, czekamy chwilę aż zupa z koncentratem zagotuje się i gotowe.Serwujemy gorącą z kromką
żytniego pieczywa.Jesienna zupa warzywno – pomidorowa