ßßß Cookit - przepis na Przepis na zupę jarzynową z pomidorami i kiełbasą

Przepis na zupę jarzynową z pomidorami i kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Jesienna zupa warzywno – pomidorowa
Jesienna zupa jarzynowo-pomidorowa z kiełbasą to propozycja sycącej, rozgrzewającej zupy na chłodne jesienne dni. Danie to nie należy do niskokalorycznych, ale nie można odmówić mu ani walorów smakowych ani wartości odżywczej. Dodatkowo tłuszcz zawarty w kiełbasie doda nam energii, potrzebnej w chłodne jesienne i zimowe dni.
Składniki
500 g kiełbasy śląskiej
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów
1 cebula
1 średnia cukinia
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
rozmaryn (świeży lub suszony)
1/2 pęczka natki pietruszki
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
1 łyżka smalcu
Podane proporcje wystarczą do przygotowania zupy dla około 6 osób.
Jesienna zupa warzywno – pomidorowa PRZEPIS
Kiełbasę kroimy skośnie w plastry i podsmażamy na 1 łyżce smalcu. Gdy się zarumieni dodajemy do niej cebulę pokrojoną na ósemki i podsmażamy aż cebula zrobi się szklista.
Cebulę i kiełbasę przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody, dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 20 minut.
Paprykę kroimy w paski, cukinię w pół plastry. Warzywa wkładamy do zupy i gotujemy jeszcze 15-20 minut.
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, podoprawiamy jeszcze solą, ostrą papryką i pieprzem, czekamy chwilę aż zupa z koncentratem zagotuje się i gotowe.
Serwujemy gorącą z kromką żytniego pieczywa.
Jesienna zupa warzywno – pomidorowa
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/przepis/jesienna-zupa-warzywnoe-pomidorowa-z-kielbasa