Wykonanie
Czerwona s
oczewica w wydaniu wegańskim, bardziej orientalnym, z dodatkiem naszej polskiej, poczciwej dyni . Danie idealne na jesień, kiedy za oknem szaro i nie chcę się wychodzić z łóżka. Rozgrzewa od środka i dodaje masy energii. Smak jego udowadnia, że
soczewica nie musi zawsze tak samo smakować i że za każdym razem możemy odkrywać ją na nowo.Należymy do osób, które kochają strączki, szczególnie
soczewicę . Zresztą, na naszym blogu jest już całkiem spory zestaw potraw właśnie z
soczewicy (który możecie znaleźć tu). Strączek ten jest jest niezwykle wdzięcznym produktem kulinarnym i można wyczarować z niego masę cudownych dań - pasztety, zupy, wszelkiego rodzaju potrawki. Z racji dużej zawartości
białka,
soczewica znana jest każdemu weganinowi. Posiada ona także cudowny smak, dlatego chciałabym zachęcić do niej nie tylko roślinożerców, ale i wszystkich chcących jeść pysznie i zdrowo.Danie, które dzisiaj Wam proponuję, niewątpliwie przekona każdego do jedzenia
soczewicy. Dzisiaj postawiłam na
soczewicę czerwoną z dodatkiem pysznej, skarmelizowanej pieczonej dyni . Przepis ten jest niezwykle prosty i udowadnia, że
soczewica nie jest nudna i nie musi zawsze smakować tak samo.Bez obaw można podać ją osobom będącym na diecie bezglutenowej.

(2 porcje)- 700 g upieczonej
dynii, pokrojonej w kostkę ---> j ak upiec
dynię- 150 g
czerwonej soczewicy- 4 łyżki
oliwy z oliwek- 2 łyżki
oleju arganowego- 1 łyżka
sosu sojowego Tamari- 1/2 łyżeczki
syropu klonowego- 1/4 łyżeczki
imbiru- 1 łyżka
soku z limonki- szczypta
chilli- 1/2 łyżki posiekanych listków świeżej
mięty- garść świeych listków
kolendry-
sól,
pieprz- do podania:
limonkowy jogurt sojowy*, garść prażonej
cieciorki (przepis znajdziecie tu), świeże liście
kolendry i
miętyW lekko osolonej wodzie gotuję
czerwoną soczewicę, (ok. 10-15 min.), ma być miękka, ale ma się nie rozpadać.W dużej misce łączę
oliwę,
olej arganowy,
sos sojowy,
syrop klonowy,
imbir,
sok z limonki,
chili,
sól,
pieprz. Dodaję pokrojone liście
mięty i
kolendry. Całość dokładnie mieszam.Do miski wkładam ugotowaną
soczewicę i upieczoną
dynię. Mieszam.Gotową
czerwoną soczewicą przekładam na talerze. Ozdabiam kleksem
limonkowego jogurtu sojowego*, posypuję prażoną
cieciorką i świeżymi listkami
mięty i
kolendry.Smacznego!*
limonkowy jogurt sojowy- 150 g
jogurtu sojowego - nie weganie mogą zastąpić go
jogurtem naturalnym- sok z 1/2
limonki- szczypta
ksylitolu- szczypta
soli morskiej- świeżo zmielony
pieprzWszystkie składniki dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.