Wykonanie
Szpinak w mojej kuchni ma swój rekonesans. Często pojawia się na
stole i smakuje wszystkim. Dzisiaj polecam pyszne naleśniki z
mąki pełnoziarnistej ze
szpinakiem.
SKŁADNIKINa naleśniki:2 szklanki
mąki pełnoziarnistejszklanka
mleka2
jajkawoda mineralna gazowana do uzupełnienie gęstości,
olej do smarowania patelni1 łyżka
masła do obsmażenia naleśników.Do sosu:4 łyżki
jogurtu naturalnegoodrobina
soli i
pieprzu3 ząbki
czosnku1/4 łyżeczki
musztardy sarepskiejNadzienie ze
szpinaku robimy w/g przepisu na tej STRONIEWYKONANIE:
Mąkę jajka,
sól i
mleko dodać do miski i rozbić, ciągle podlewając
wodą gazowana do uzyskania gęstości rzadkiej
śmietanki.Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej lekko
olejem. ja smaruję ręcznikiem papierowym zwilżonym w
oleju. Wlewać niewielką ilość płynu . Przychylić patelnię i rozlać po całej. Naleśniki powinny być cienkie.Farsz szupinkowy rozsmarowywać cienko na naleśniku. Składać w trójkąt lub, jak kto woli prostokąt, rulon.Naleśniki podpiec na gorącym masełku z obu stron. Podawać z
sosem jogutrtowo-
czosnkowym.
Przygotowanie sosu:Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.