Wykonanie
Dzisiaj chcę zachęcić do zrobienia pysznego dania jakim są naleśniki ze
szpinakiem. Potrawa ta ma wiele zalet. Po pierwsze jest zdrowa, po drugie można ją zrobić jednego dnia a kolejnego odgrzewać a poza tym jest świetną propozycją na piątkowy, bezmięsny obiad. Nadzienie
szpinakowe przygotowałam podobnie jak na pierogi tyle, że zrezygnowałam z
ricotty na rzecz
sera żółtego, który przy odgrzewaniu naleśników fajnie się roztapia.
Składniki:3
jajka2 szklanki
mleka2 i 1/2 szklanki
mąki1 niepełna szklanka
wody mineralnej gazowanejłyżka
oleju do ciasta
Jajka zmiksować z
mlekiem.
Mąkę i resztę składników dodawać stopniowo.Ubijać tak aby nie było grudek. Ciasto odstawić na 1/2 godziny. Smażyć naleśniki.Składniki na nadzienie:400 g
szpinaku2 ząbki
czosnkusól,
pieprzkawałek
żółtego seraNa rozgrzanym
maśle podsmażyć posiekany
czosnek, dodać rozdrobniony
szpinak i dusić kilka minut. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dodać połowę startego
żółtego sera i dokładnie wymieszać.Smarować naleśniki nadzieniem, posypać pozostałym
serem i złożyć naleśniki. Podawać np. z
jogurtem.Smacznego:)