Wykonanie
Torty to piękno wśród wypieków, odpowiednio udekorowane cieszą wzrok. Jednak cała poezja smaku wydobywa się ze środka
tortu, dlatego warto poświecić mu
serce , czas i duszę. Oczywiście tylko w przenośni.Tak naprawdę każdy z nas tworząc to dzieło, stara się, dlatego uważam ,że każdy tort jest niepowtarzalny.Przepis z książki: 120 Przepisów na Święta.

Składniki:Ciasto:4
jajka20 dag
cukru2
torebki cukru waniliowego15 dag
makijedna łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:3 puszki
brzoskwiń po 425 ml5 łyżeczek
żelatyny375 ml
jogurtu300 ml
wina musującego725 ml kremówki1 torebka
galaretki brzoskwiniowej3 łyżki
płatków migdałowych5łyżk
cukrucukier waniliowyWykonanie:Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dosypywać 10 dag
cukru, jedną torebkę
cukru waniliowego. Wlać
żółtka , starannie wymieszać.
Mąkę i proszek połączyć z masą. masę wlać do okrągłej formy wyłożonej papierem. Piec ok. 25 min w 200 C., ostudzić.Przygotować krem : 3 połówki
brzoskwiń osączyć, zmiksować na gęsty przecier.
Jogurt utrzeć z 5 łyżkami
cukru i
cukrem waniliowym stopniowo dodawać
wino musujące.
Żelatynę namoczyć, rozpuścić. Połowę wymieszać z musem
brzoskwiniowym, resztę bardzo powoli połączyć z masą
jogurtową. obydwie masy schłodzić w lodówce.375 ml kremówki ubić n sztywno, wymieszać z tężejącym kremem
jogurtowym, 2/3 zostawić na cieście , n wierzchu ułożyć kleksy z musu. Delikatnie pociągnąć widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Torcik odstawić na noc do lodówki.Pozostałe
brzoskwinie osączyć.
Owoce ułożyć na cieście .
Galaretkę wymieszać ze szklanką zalewy brzoskwiniowej , zagotować połać po cieście. posypać
migdałami. Brzegi posmarować ubitą
śmietaną. Dodatkowo można ozdobić strużkami gorącej
czekolady.SMACZNEGO