ßßß
Dziś szybkie ucierane ciasto z jogurtem i brzoskwiniami, do którego możemy oczywiście użyć ulubionych owoców. Jeśli używamy brzoskwiń, mogą być świeże lub z puszki. Przygotowanie jest bezproblemowe, należy tylko pamiętać o dodaniu składników w temperaturze pokojowej i wystudzeniu gotowego ciasta w piekarniku. Przed dodaniem owoców, warto je również wysuszyć z nadmiaru soku. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)450 g mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,5 jajek,315 g cukru,16 g cukru waniliowego,300 ml jogurtu (u mnie grecki, ale może być zwykły),200 ml oleju,puszka brzoskwiń (u mnie 820g)Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać jogurt i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia (oba te składniki warto przesiać) i połączyć z pozostałymi ubitymi składnikami, wszystko dokładnie wymieszać. Blachę (o wymiarach 36x25) wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Na wierzch ułożyć pokrojone owoce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.