Wykonanie
Dziś szybkie ucierane ciasto z
jogurtem i
brzoskwiniami, do którego możemy oczywiście użyć ulubionych
owoców. Jeśli używamy
brzoskwiń, mogą być świeże lub z puszki. Przygotowanie jest bezproblemowe, należy tylko pamiętać o dodaniu składników w temperaturze pokojowej i wystudzeniu gotowego ciasta w piekarniku. Przed dodaniem
owoców, warto je również wysuszyć z nadmiaru soku. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)450 g
mąki,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,5
jajek,315 g
cukru,16 g
cukru waniliowego,300 ml
jogurtu (u mnie grecki, ale może być zwykły),200 ml
oleju,puszka
brzoskwiń (u mnie 820g)
Jajka utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać
jogurt i
olej.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia (oba te składniki warto przesiać) i połączyć z pozostałymi ubitymi składnikami, wszystko dokładnie wymieszać. Blachę (o wymiarach 36x25) wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić
ciastem. Na wierzch ułożyć pokrojone
owoce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać
cukrem pudrem.