Wykonanie
Ania: Ta zupa pomoże nam utrzymać siły witalne w harmonii. Jeśli jesteśmy słabi i zmęczeni powinniśmy zjadać ją raz w tygodniu, a na pewno pomoże. Patrząc na składniki może wydawać się, że będzie to zwykły rosół, ale w tej zupie największą rolę pełnią
przyprawy, które zmieniają ten rosół w istne cudo. Lista przypraw jest długa, a kolejne wrzucanie ich do garnka sprawia, że czuję się jak czarnoksiężnik gotujący tajemy
wywar.Kris: Zupa jest na prawdę smaczna i kilkugodzinne gotowanie opłaca się. Już dawno słyszałem o tym, że picie gorącego rosołu zmieszanego z surowym
jajkiem wzmacnia organizm. Zupa mocy to coś o wiele, wiele więcej niż rosół.Potrzebujemy – Zupa mocykość cielęca ze
szpikiem (przecięta na pół)
kurczak z naturalnej hodowliew.
królik świeżyew.
kaczka świeżaew.
cielęcinano więc ja używam po prostu porcji rosołowej i kości cielęcej, tego
mięsa potrzebujemy ok. 1kg
włoszczyznapęczek
pietruszki świeżej lub 3 łyżki suszonej
jaja przepiórcze 15 sztuk (duża ilość, ponieważ są malutkie) lub 3
jaja kurzePrzyprawy:2
goździki1 łyżeczka
oregano½ łyżeczki mielonego
kminku½ łyżeczki mielonego korzenia
lubczyku3 plasterki świeżego
imbiru3 ząbki
czosnkuliść laurowyziele angielskie5
owoców jałowca1 łyżeczka
soli kamiennej1 łyżka suszonych i rozdrobnionych wodorostów (wcześniej moczymy je 10 minut i wylewamy
wodę) ja niestety jeszcze nie odnalazłam wodorostów i zupę robiłam bez nichszczypta
pieprzu czarnegoCo robimy – Zupa mocyDo 3,5 litra wrzątku dodajemy
mięso, przeciętą kość, jarzyny i
przyprawy bez
soli,
pieprzu i
pietruszki. Zupę gotujemy bardzo długo, bo aż 6 godzin. Po pierwszej godzinie wyciągamy
mięso. Możemy je wykorzystać na przykład do przygotowania tymbalików .Pozostałą część gotujemy przez około 5 godzin pod przykryciem… strasznie długo, ale wystarczy zostawić garnek na malutkim ogniu, aby zupka sobie pyrkała, a warzywa z
przyprawami podskakiwały i uwalniały swoją moc. Po ugotowaniu całość przelewamy przez sito, stawiamy na małym ogniu i co 2 minuty dodajemy kolejno
pieprz,
sól i pęczek posiekanej
pietruszki lub 3 łyżki suszonej. Po zdjęciu z ognia dodajemy rozbełtane
jaja. Zupę mocy pijemy w filiżance co 2-3 godziny, aż się skończy, a nam poprawi się humor i zdrowie. Warzywa z
wywaru można użyć na przykład do kremu z
brokułów lub do sosu do
mięsa.Źródło przepisu: Beata Dynowska, „Odżywianie z miłością”