ßßß
Składniki na ciasto:2 żółtka1 szklanka mąki pszennej100 g masłaszczczypta soliciepła przegotowana woda 3-4 łyżkiSkładniki na farsz:1 średnia cukinia3 średnie pomidory10 czarnych oliwek200 ml śmietany 18%1 łyżka przecieru pomidorowego2 jajka1 duża kulka sera mozarella10 dkg ostrego żółtego serasól, pieprz do smakułyżeczka suszonego tymiankulistki świezej bazyli3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:Do dużej miski wsypać mąkę, dodać schłodzone masło, żółtka, sól i nożem przesiekać wszystkie składniki . Dodać wodę i ręcznie zagnieść ciasto. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę.Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i za pomocą wałka przenieść na blaszkę, dokładnie wykleić brzegi.Do miski wlać śmietanę, dodać przecier, starty ser żółty, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto.Na masę ułożyć pokrojone obrane ze skórki pomidory, wstążki cukini, ja użyłam obieraczki do warzyw, pokruszoną mozarellę, pokrojone w plasterki oliwki i listki bazyli. Wszystko opruszyć delikatnie solą i wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni na około 30 minut. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu...Smacznego.