Wykonanie
Czy ja już
pisałam, że
cukinie po prostu uwielbiam, a w tartach zakochałam się całkiem niedawno? Jeśli nie, to tak właśnie jest.
Tarta to fantastyczny pomysł na posiłek, zarówno wytrawny, jak i słodki. Można ją zrobić na każdym gatunku ciasta, choćby francuskim . Za każdym razem zaskakuje smakiem, bo różnorodność składników farszu jest przecież nieograniczona. Gorąco polecam na obiad, czy ciepłą kolację.

Składniki na ciasto:2
żółtka1 szklanka
mąki pszennej100 g
masłaszczczypta
soliciepła przegotowana
woda 3-4 łyżkiSkładniki na farsz:1 średnia
cukinia3 średnie
pomidory10 czarnych
oliwek200 ml
śmietany 18%1 łyżka
przecieru pomidorowego2
jajka1 duża kulka
sera mozarella10 dkg
ostrego żółtego serasól,
pieprz do smakułyżeczka suszonego
tymiankulistki świezej
bazyli3 ząbki
czosnku
Sposób przygotowania:Do dużej miski wsypać
mąkę, dodać schłodzone
masło,
żółtka,
sól i nożem przesiekać wszystkie składniki . Dodać
wodę i ręcznie zagnieść ciasto. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę.Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i za pomocą wałka przenieść na blaszkę, dokładnie wykleić brzegi.Do miski wlać
śmietanę, dodać przecier,
starty ser żółty,
jajka, wyciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
pieprz i
tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto.Na masę ułożyć pokrojone obrane ze skórki
pomidory, wstążki
cukini, ja użyłam obieraczki do warzyw, pokruszoną
mozarellę, pokrojone w plasterki
oliwki i listki
bazyli. Wszystko opruszyć delikatnie
solą i wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni na około 30 minut. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu...Smacznego.