Wykonanie
Jagodny to jedne z pierwszych
leśnych owoców, które można już zbierać lub też kupić. Wybrałam to pierwsze. Niestraszne mi były komary i kleszcze, dziś w nagrodę delektuję się pysznym, leśnym
ciastem.
Biszkopt:4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa jagodowa:1 litr
jagód2 budynie
śmietankowe2
galaretki o smaku
owoców leśnychok. 2/3 szklanki
cukrusok z 1
cytrynyWierzch:
ciastka pepitki,
cukier puderBiszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier, następnie dodać
żółtka, a na samym końcu przesianą
mąkę i proszek delikatnie mieszając na ostatnim etapie.Piec przez 20 minut w 170 s.
Jagody zmiksować i zagotować, dodać
cukier i
sok z cytryny. Ilość
cukru to sprawa indywidualna i zależy od samej słodkości
jagód. Budynie rozpuścić w 3/4 szklance
wody, tak samo
galaretki, też w 3/4 szklanki wrzątku. Do gotującej masy jagodowej dodać budynie, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać
galaretki. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Biszkopt zwilżyć
wodą, może być z dodatkiem
soku z cytryny. Tężejącą masę wylać na
biszkopt, na wierzchu wyłożyć pepitki i polać je lukrem zrobionym z
cukru pudru i
wody.