ßßß Cookit - przepis na 127. Ciasto Czarny Las

127. Ciasto Czarny Las

nazwa

Wykonanie

Jagodny to jedne z pierwszych leśnych owoców, które można już zbierać lub też kupić. Wybrałam to pierwsze. Niestraszne mi były komary i kleszcze, dziś w nagrodę delektuję się pysznym, leśnym ciastem.
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jagodowa:
1 litr jagód
2 budynie śmietankowe
2 galaretki o smaku owoców leśnych
ok. 2/3 szklanki cukru
sok z 1 cytryny
Wierzch: ciastka pepitki, cukier puder
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie dodać żółtka, a na samym końcu przesianą mąkę i proszek delikatnie mieszając na ostatnim etapie.Piec przez 20 minut w 170 s.
Jagody zmiksować i zagotować, dodać cukier i sok z cytryny. Ilość cukru to sprawa indywidualna i zależy od samej słodkości jagód. Budynie rozpuścić w 3/4 szklance wody, tak samo galaretki, też w 3/4 szklanki wrzątku. Do gotującej masy jagodowej dodać budynie, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Biszkopt zwilżyć wodą, może być z dodatkiem soku z cytryny. Tężejącą masę wylać na biszkopt, na wierzchu wyłożyć pepitki i polać je lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2013/07/ciasto-czarny-las.html