ßßß
Biszkopty5 jajek1 szkl cukru1/2 szkl mąki1/2 szkl kisielu smak owoców leśnych1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki wodyWarstwa jogurtowa1/2l jogurtu jagodowego1/2l śmietany 30%1/2 szkl cukru pudru1 szkl jagód3 łyżki żelatynyWierzch ciasta2 galaretki o smaku owoców leśnych1,5 szkl jagódDo nasączenia biszkoptu1/2 szkl przegotowanej wodysok wyciśnięty z połowy cytrynySposób przygotowaniaJajka ubić z cukrem i wodą na puch . Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia , przesiać do ubitych jajek , delikatnie wymieszać , wylać do wcześniej przygotowanej formy o wymiarach 24/35cm , piec około 30minut w temp. 175*C . Po upieczeniu dokładnie wystudzić . Zimny biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytrynyDo jogurtu , dodać cukier , zmiksować . Śmietanę ubić , połączyć z jogurtem . Cały czas miksując , wlewać wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody i wystudzoną żelatynę . Wsypać jagody , wymieszać i wyłożyć na biszkopt , schłodzić .Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzącej wody , odstawić do lekkiego stężenia , na masą jogurtową wyłożyć jagody , zalać tężejącą galaretką , odstawić do całkowitego stężenia , udekorować bitą śmietaną i jagodami .





