Wykonanie
Ciasto pachnące
owocami leśnymi, szybkie i proste w przygotowaniu, lekkie,
winne, orzeźwiające i smaczne ;)
Biszkopty5
jajek1 szkl
cukru1/2 szkl
mąki1/2 szkl
kisielu smak
owoców leśnych1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
wodyWarstwa jogurtowa1/2l
jogurtu jagodowego1/2l
śmietany 30%1/2 szkl
cukru pudru1 szkl
jagód3 łyżki
żelatynyWierzch ciasta2
galaretki o smaku
owoców leśnych1,5 szkl
jagódDo nasączenia
biszkoptu1/2 szkl przegotowanej
wodysok wyciśnięty z połowy
cytrynySposób przygotowania
Jajka ubić z
cukrem i
wodą na puch .
Mąkę wymieszać z
kisielem i
proszkiem do pieczenia , przesiać do ubitych
jajek , delikatnie wymieszać , wylać do wcześniej przygotowanej formy o wymiarach 24/35cm , piec około 30minut w temp. 175*C . Po upieczeniu dokładnie wystudzić . Zimny
biszkopt nasączyć
wodą wymieszaną z
sokiem z cytrynyDo
jogurtu , dodać
cukier , zmiksować .
Śmietanę ubić , połączyć z
jogurtem . Cały czas miksując , wlewać wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej
wody i wystudzoną
żelatynę . Wsypać
jagody , wymieszać i wyłożyć na
biszkopt , schłodzić .
Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzącej
wody , odstawić do lekkiego stężenia , na masą
jogurtową wyłożyć
jagody , zalać tężejącą
galaretką , odstawić do całkowitego stężenia , udekorować
bitą śmietaną i
jagodami .