Wykonanie

Bardzo proste,łatwe,szybkie i smaczne kruche
ciasteczka.Z lukrem z dodatkiem soku z czarnego bzu smakują naprawdę wspaniale.Przepis na ciasto znaleziony tutaj .Składniki:450 g
mąki300 g
masła1
jajko150 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaulubiony aromat(
waniliowy,
śmietankowy,
cytrynowy,
rumowy,itp)1 szklanka
cukru pudru4-5 łyżki gęstego soku z czarnego bzu
sok z cytrynyMąkę przesiać,dodać posiekane
masło,
jajko,
cukier,
proszek do pieczenia.Zagnieść ciasto,uformować kulę i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.


Ciasto rozwałkować na ok.0,5 cm (lub nawet cieńsze),wycinać
ciasteczka-serduszka.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 stopniach przez 10-12 min .

Do
cukru pudru wlać sok z czarnego bzu,wymieszać,dodać
sok z cytryny w celu rozrzadzenia.Mój sok z bzu był dosyć gęsty,dodałam więc sporo
soku cytrynowego,ale to tylko poprawilo smak lukru.Gdyby jednak
lukier wciąż był zbyt gęsty,można dodać odrobinę
wody.Ja
lukier zrobiłam dwa
razy.Za pierwszym razem
cukier puder rozrobiłam z
wodą i dodałam tylko odrobinę soku,
lukier był lekko różowy.Za drugim razem dodałam sam sok.Kolor wyszedł zdecydowanie mocniejszy.Wystudzone
ciasteczka posmarować lukrem,gdy
lukier całkowicie zgęstnieje,
ciasteczka przełożyć do pojemnika(szklanego lub blaszanego) i szczelnie pojemnik zamknąć.
Ciasteczka są bardzo kruche,bardzo smaczne a z takim lukrem są po prostu przepyszne:)