ßßß Cookit - przepis na JAGODOWY DUET NA CYTRYNOWYM BISZKOPCIE

JAGODOWY DUET NA CYTRYNOWYM BISZKOPCIE

nazwa

Wykonanie

Jagodowy duet wymyśliłam i zrobiłam dla męża. Wygląda i smakuje obłędnie :)
Na cytrynowym biszkopcie masa z serków homogenizowanych i jagód a na wierzchu mus jagodowy.
Biszkopt cytrynowy:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki+ 1 łyżka mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z całej cytryny
Masa jagodowa l:
- 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym (2x 150 g)
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
- 1 szklanka jagód
- 2 łyżki dżemu jagodowego
Masa jagodowa ll:
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
- 1 szklanka jagód
1. Jajka ubić z cukrem dodać sok cytrynowy, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (tylko dno). Ciasto wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (termoobieg) i piec przez około 25-30 minut. Biszkopt ostudzić w formie.
2. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie dobrze już zastygać, wymieszać ją z serkami, jagodami i dżemem. Gotowa masę wylać na ciasto i wstawić na około 15-20 minut do lodówki.
3. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia, jagody zmiksować na mus. Mocno tężejącą galaretkę wymieszać z jagodami, wylać na masę serowo-jagodową, wstawić na około 15 minut do lodówki, Wierzch można posypać jagodami.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2014/06/JAGODOWIY-DUET-NA-CYTRYNOWYM-BISZKOPCIE.html