ßßß
Jagodowy duet wymyśliłam i zrobiłam dla męża. Wygląda i smakuje obłędnie :)Na cytrynowym biszkopcie masa z serków homogenizowanych i jagód a na wierzchu mus jagodowy.Biszkopt cytrynowy:- 3 jajka- 1/2 szklanki cukru- 1/2 szklanki+ 1 łyżka mąki tortowej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- sok z 1/2 cytryny- skórka otarta z całej cytrynyMasa jagodowa l:- 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym (2x 150 g)- 1 galaretka o smaku owoców leśnych- 1 szklanka jagód- 2 łyżki dżemu jagodowegoMasa jagodowa ll:- 1 galaretka o smaku owoców leśnych- 1 szklanka jagód1. Jajka ubić z cukrem dodać sok cytrynowy, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (tylko dno). Ciasto wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (termoobieg) i piec przez około 25-30 minut. Biszkopt ostudzić w formie.
2. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie dobrze już zastygać, wymieszać ją z serkami, jagodami i dżemem. Gotowa masę wylać na ciasto i wstawić na około 15-20 minut do lodówki.
3. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia, jagody zmiksować na mus. Mocno tężejącą galaretkę wymieszać z jagodami, wylać na masę serowo-jagodową, wstawić na około 15 minut do lodówki, Wierzch można posypać jagodami.
