Wykonanie
Któż z nas nie lubi niespodzianek, szczególnie tych których się nie spodziewamy, lub tam, gdzie się ich nie spodziewamy!

1 opakowanie
Winiary pomysł na Zupę tajską z
kurczakiem200 g
filetu z kurczaka1
marchewka1/2
porakilka liści
kapusty pekińskiejProdukty na niespodziankę:4 duże liście
kapusty pekińskiej1 liść z
pora12 sztuk
krewetek tygrysich lub królewskich250 g
sera ricotta2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz do smaku.1.
Mięso,
por,
kapustę pekińską i
marchewkę pokroić w paseczki.2. Zagotować 750 ml
wody, wrzucić pokrojone
mięso i gotować przez 10 minut, następnie dodać
marchewkę i dalej gotować przez 10 minut.3. Zawartość większej saszetki rozprowadzić w 250 ml zimnej
wody i wlać do zupy, gotować przez 5 minut. Pod koniec gotowania wsypać zawartość mniejszej saszetki, dodać
kapustę i
por. Dokładnie wymieszać i gotować przez 1 minutę.Przygotować niespodziankę:4. Liść z
pora pokroić na 4 długie paski o szerokości 1 cm i wrzucić na 1 minutę do gorącej zupy, następnie wyjąć. Liście
kapusty pekińskiej także włożyć do zupy na 1 minutę, aby się lekko sparzyły, następnie wyjąć i ułożyć każdy liść na płasko.5.
Oliwę rozgrzać na patelni dodać zmiażdżone ząbki
czosnku i pokrojone
krewetki, smażyć 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dodać
ser ricotta, delikatnie wymieszać i przyprawić do smaku.6. Farsz z
krewetek podzielić na 4 części i ułożyć na każdym liściu, zawinąć w kwadrat i związać paskiem z
pora.7. Jeszcze ciepłe paczuszki przełożyć do talerzy i zalać gorącą zupą.Dobra rada: Jeżeli ktoś nie lubi
krewetek to można je zastąpić kawałkiem gotowanego
łososia.