Wykonanie


Składniki:oprawiony
szczupak (1kg)
włoszczyzna:
marchewka,
pietruszka,
seler,
porcebula- 3 szt
Przyprawy:
cukier,
sól,
pieprzCytryna świeża.
Żelatyna - 2 łyżkido podania:
Chrzan z
żurawiną ETERNOPrzyrządzanie:Ugotować
wywar: do
wody ok. 1litr dodać
włoszczyznę (bez przypraw!), a najlepiej by było gdybyście dodali łeb
ryby, wtedy powstaje przepyszny, skoncentrowany rosół
rybny. Pokroić
rybę w dzwonki, włożyć do
wywaru jak już będzie ugotowany, zagotować i pogotować około 20 minut do pół godziny. Wyjąć ostrożnie
rybę, żeby nie pokruszyć, odcedzić
wywar przez bardzo drobne sitko a nawet lepiej przez gazę,
marchewkę wyjąć i zostawić do dekoracji galarety. Z ugotowanej
ryby wyjąć ości, najdokładniej jak się nam uda. Przyprawić
wywar: dodać
soli tyle aby się wyczuwało wyraźnie słonawy smak, dodać
cukru tyle aby wyczuwało się smak słodkawy (mniej więcej po łyżeczce, ale musicie sami spróbować). Dodać odrobinę świeżo zmielonego drobno
pieprzu. Dodać
sok z cytryny. Dodać 2 łyżki
żelatyny, wymieszać bardzo dokładnie, zagotować. (uwaga:
żelatynę dodajcie zgodnie z przepisem z opakowania).Ułożyć na półmisku kawałki
ryby, udekorować (ja układam plastry
marchewki, dodaję odrobinę, tylko dla wyglądu świeżej
natki pietruszki). Zalać galaretą, odstawić aż stężeje.

Podawać z
Chrzanem z
imbirem ETERNO !

smacznego