ßßß
Parę dni temu przypomniało mi się powiedzenie „groch z kapustą”… w sumie to dziwne, że dla wyrażenia czegoś ”wymiesznego niewłaściwie”, nieuporządkowanego i sprawiającego wrażenie bałaganu używa się takiego porównania, przecież groch z kapustą jest bardzo dobry.Postanowiłam więc, tym razem dla odmiany pomieszać grochem z ziemniakami… wyszedł bardzo smaczny farsz do krokietów. Dla wzbogacenia smaku jeszcze cebulka, jaja na twardo i majeranek. Idealny dodatek do kremowych zup albo gorąca zakąska do piwa. Polecam.Jak podałam na obiad, dzieci pytały dlaczego „bermudzkie”…ale to chyba oczywiste….groch to groch…i jak człowiek przesadzi z ilością ….to potem nie pozostaje mu już nic innego, jak tylko zagubić się gdzieś w ustronnych zakamarkach ogrodu:)375 g – ciasto francuskie,200 g- groch żółty połówki,3-4 szt- cebula,400 g- ugotowane ziemniaki (najlepiej wykorzystać pozostałe z poprzedniego dnia),2 szt- jaja ,majeranek do smaku,kminek- parę ziarenek,sól do smaku,pieprz czarny do smaku,olej do smażenia,5g- masło do smarowania ciasta,tłuszcz do smarowania formy.
Przygotowanie :Ciasto francuskie pociąć na kwadraty- z jedengo dużego opakowania wychodzi 6-8 kwadratów.Groch moczyć całą noc a następnego dnia ugotować z dodatkiem paru ziarenek kminku.Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać ze skorupek. Zmiksować razem – ugotowane ziemniaki, groch, cebulę i jaja na twrado. Doprawić, majerankiem, solą oraż świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Nakładać farsz na trójkąty z ciasta francuskiego. Zlepiać brzegi i dociskać widelcem. Posmarować z wierzchu roztopionym masłem. Piec około 15-20 minut w tempertaurze ca. 200- 210 stopni Celcjusza.