Wykonanie

Parę dni temu przypomniało mi się powiedzenie „groch z kapustą”… w
sumie to
dziwne, że dla wyrażenia czegoś ”wymiesznego niewłaściwie”, nieuporządkowanego i sprawiającego wrażenie bałaganu używa się takiego porównania, przecież
groch z
kapustą jest bardzo dobry.Postanowiłam więc, tym razem dla odmiany pomieszać
grochem z
ziemniakami… wyszedł bardzo smaczny farsz do krokietów. Dla wzbogacenia smaku jeszcze
cebulka,
jaja na twardo i
majeranek. Idealny dodatek do kremowych zup albo gorąca zakąska do
piwa. Polecam.Jak podałam na obiad, dzieci pytały dlaczego „bermudzkie”…ale to chyba oczywiste….
groch to
groch…i jak człowiek przesadzi z ilością ….to
potem nie pozostaje mu już nic innego, jak tylko zagubić się gdzieś w ustronnych zakamarkach ogrodu:)375 g –
ciasto francuskie,200 g-
groch żółty połówki,3-4 szt-
cebula,400 g- ugotowane
ziemniaki (najlepiej wykorzystać pozostałe z poprzedniego dnia),2 szt-
jaja ,
majeranek do smaku,
kminek- parę ziarenek,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku,
olej do smażenia,5g-
masło do smarowania ciasta,tłuszcz do smarowania formy.

Przygotowanie :
Ciasto francuskie pociąć na kwadraty- z jedengo dużego opakowania wychodzi 6-8 kwadratów.
Groch moczyć całą noc a następnego dnia ugotować z dodatkiem paru ziarenek
kminku.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na
oleju.
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną
wodą, obrać ze skorupek. Zmiksować razem – ugotowane
ziemniaki,
groch,
cebulę i
jaja na twrado. Doprawić,
majerankiem,
solą oraż świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Nakładać farsz na trójkąty z
ciasta francuskiego. Zlepiać brzegi i dociskać widelcem. Posmarować z wierzchu roztopionym
masłem. Piec około 15-20 minut w tempertaurze ca. 200- 210 stopni Celcjusza.