Wykonanie
,,
Ziemniak to podstawa każdej polskiej rodziny". Takie zdanie znalazłam kiedyś w notatkach z socjologii ludności. To jedno z nielicznych, sensownych zdań, które zanotowałam, także chyba jest dość ważne :). Nie do końca się z tą opinią zgadzałam, ale może coś w tym naprawdę jest? W moim domu
ziemniaki pojawiają się naprawdę bardzo często: w zupach, jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie.porcja dla 4 osób
1kg obranych
ziemniaków (najlepsza będzie odmiana mączysta)2
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanejpół łyżeczki
pieprzu czarnegołyżeczka
majerankułyżeczka
soli+
olej do smażeniaObrane
ziemniaki umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie przełóż je na durszlak i pozostaw, aby odcedzić nadmiar
wody. Masę ziemniaczaną przełóż do miski, dodaj
jajka,
mąkę i
przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.Na patelni rozgrzej ogień. Wykładaj niewielkie ilości ciasta i smaż ok. 3-4 minut, tak aby placki były chrupiące i złociste.Podawaj ciepłe.