ßßß
Składniki:1kg ziemniakówmąka ziemniaczanajajkosólolejWykonanie:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, lekko je studzimy i przeciskamy przez praskę lub zgniatamy dopóki nie będzie grudek. Następnie w misce układamy ziemniaki na płasko, masę dzielimy na cztery równe części, wyjmujemy 1/4 (odkładamy chwilowo na bok) i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (mniej więcej do poziomu ziemniaków). Dodajemy wcześniej wyjętą ¼ ziemniaków i jajko. Zagniatamy ciasto. Na koniec doprawiamy solą. Z ciasta lepimy niewielkie kuleczki, kciukiem (lub każdym innym dowolnym palcem ;) ) robimy klasyczną dziurkę i gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, z odrobiną oleju (dzięki temu nie posklejają się Nam) do momentu, aż wypłyną na wierzch. Podajemy z ulubionym sosem/gulaszem :) Smacznego!