Wykonanie
Moje dzieciaki uwielbiają placki ziemniaczane ale za warzywami nie przepadają. Sprytnym i prostym sposobem na ich przemycenie jest starcie ich do ciasta na placki ziemniaczane. W ten sposób dzieciaki zjadły placki z dokładką a i nie przepadający za
dynią mąż dał się nabrać i zjadł ze smakiem.
Składniki:1kg obranych
ziemniaków0 , 5 kg obranej dyni3
jajka3-4 łyżki
mąki ziemniaczanejsólbiały pieprzolej do smażeniacukier/serek homogenizowany/konfitura wg. gustuSposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Bardzo mocno odciskamy z soku, który puściły
ziemniaki.
Dynie obieramy, wydrążamy. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach.Stratą
dynię i
ziemniaki łączymy z
jajkami i
mąka ziemniaczaną.
Maki powinno być jak najmniej tylko tyle aby składniki się połączyły. Wtedy placki będą chrupiące. Doprawiamy do smaku
sola i
białym pieprzem.Smażymy na rozgrzanej patelni na
oliwie na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Serwujemy posypane
cukrem z dodatkiem
serka homogenizowanego lub
konfitury.