ßßß Cookit - przepis na Zielone curry z wędzoną rybą

Zielone curry z wędzoną rybą

nazwa

Wykonanie

Nie jestem największa fanką curry, ale od czasu do czasu mogę coś takiego przekąsić. Robiłam jakiś czas temu pastę curry samodzielnie, ale wczoraj wyjątkowo mi się nie chciało i zakupiłam takie w słoiczku :) Użyłam ryby basa, słownik tłumaczy , że to panga ale pewna nie jestem. Dodałam odrobinę warzyw i mleczko kokosowe, które przełamało wszystko i spowodowało, ze potrawa stała się delikatna. Przepyszne, koniecznie wchodzi do stałego menu:) Polecam.
SKŁADNIKI:
*ryba basa duży filet + 1 duży wędzony
imbir mały kawałek
olej do smażenia
**mleko kokosowe
fasolka szparagowa ok 10 szt
szparagi zielone ok 10 szt
kalafior ok 4 różyczek
kuskus 1 szklanka
pasta z zielonego curry 1 łyżeczka czubata
PRZYGOTOWANIE:
*Nie jestem pewna co to za ryba, ale słownik tłumaczy : panga i sum rekini.
** Zamiast mleka kokosowego użyłam bardzo gęstej śmietany kokosowej.
Kalafior podzielić na różyczki i lekko obgotować, dosłownie 2-3 minuty. W woku lub głębszej patelni podgrzać olej, podsmażyć posiekany imbir, następnie dodać pokrojoną w większe kawałki rybę. Podsmażyć, dodać pokrojone w kawałki warzywa: fasolkę, szparagi i odcedzony kalafior. Dodać pastę curry oraz mleczko kokosowe lub tak jak ja śmietanę kokosową. Wymieszać. Zmniejszyć ogień i podgrzewać do czasu zrobienia kuskusu.
Kuskus zalać wodą i przykryć. Ja nie gotuję.
Rybne curry podawać z kuskusem, posypane kolendrą. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2014/01/18/zielone-curry-z-wedzona-ryba