Wykonanie
Pyszne, sycące danie uwielbiane przez całą moją rodzinkę :)Składniki:400g
ryby np.
dorsza
400g
krewetek200g
fasolki szparagowej ( żółtej)puszka
mleczka kokosowego2 łyżki
oleju kokosowego3 łyżki czerwonej pasty
curryokoło pół łyżeczki
imbirumała
papryczka chillikolendraryżPrzygotowanie:Na patelni rozpuszczamy
olej kokosowy, dodajemy pastę
curry i chwilę podsmażamy.
Filety z ryby kroimy na mniejsze, równe kawałki.
Fasolkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki.
Papryczkę chilli myjemy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy nasiona i kroimy w drobne paski.Do pasty
curry dodajemy
rybę,
fasolkę,
imbir i
papryczkę chilli. Całość dusimy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy
mleczko kokosowe. Redukujemy. Pod koniec dodajemy
krewetki. Gotujemy około 5 minut ( nie dłużej, ponieważ
krewetki zrobią się twarde).
Kolendrę siekamy, posypujemy nią gotowe
curry.Podajemy z
ryżem na sypko.* Jeżeli nie przepadamy za
ostrym curry możemy dodać mniejszą ilość pasty
curry oraz pominąć
papryczkę chilli :)Smacznego!