ßßß Cookit - przepis na Kalafior faszerowany mięsem w sosie serowym

Kalafior faszerowany mięsem w sosie serowym

nazwa

Wykonanie

Robiłam już nadziewane papryki, kabaczki i przeróżne warzywa, ale kalafior nadziewany to moje pierwsze podejście. Inspiracją była Iza z bloga Smaczna Pyza . To nie pierwszy Jej przepis, który u siebie wykorzystałam :) Oczywiście musiałam coś zmienić i zamiast piersi z kurczaka użyłam mięsa mielonego z indyka. Ponieważ sezon kalafiorowy już dawno za nami, w sklepie można zakupić tylko małe lub bardzo małe główki. Porcję, która przygotowałam zjadłam zupełnie samiuśka. Miałam w planach zostawić coś dla Jakuba, ale nie mogłam się powstrzymać. Opinia więc jest tylko moja, ale było przepyszne. Polecam.
SKŁADNIKI:
kalafior 1 szt
mięso mielone drobiowe 250 g
jajko 1 szt
*chleb tostowy 2 kromki
sól morska mielona 1/2 łyżeczki
pieprz ziołowy 1 szczypta
czosnek 2 ząbki
mleko 3 łyżki
sos:
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
mleko 1 szklanka
ser parmigiano 4 łyżki
sól pieprz gałka do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior opłukać, oczyścić i obgotować w lekko osolonej wodzie. Ok 10 minut. W tym czasie przygotować farsz. Z pieczywa tostowego- można zastąpić bułką lub chlebem- odciąć skórki, przełożyć do miski i zalać 3 łyżkami mleka. Gdy wsiąknie w pieczywo dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone( u mnie z indyka), żółtko oraz sól morską i pieprz ziołowy. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej ręką, tak aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Z obgotowanego kalafiora delikatnie wyciąć głąb. Aby to zrobić ułożyłam go głąbem do góry w foremce ciut większej niż kalafior, wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowany farsz delikatnie nakładać między różyczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temp 170 stopni.
Przygotować sos: W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając podsmażać , aż powstanie zasmażka. Partiami dodawać mleko, energicznie mieszając, rozcierając ewentualne grudki. Zmniejszyć ogień, gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać starty ser, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polać kalafior. Można dodatkowo zapiec, aby powstała serowa skorupka. Smacznego:)
Podobne przepisy
Tort warzywny z ryżem i szpinakiem
Źródło:http://potravel.pl/2013/11/14/kalafior-faszerowany-miesem