ßßß
SKŁADNIKI:kalafior 1 sztmięso mielone drobiowe 250 gjajko 1 szt*chleb tostowy 2 kromkisól morska mielona 1/2 łyżeczkipieprz ziołowy 1 szczyptaczosnek 2 ząbkimleko 3 łyżkisos:masło 1 łyżkamąka 1 łyżkamleko 1 szklankaser parmigiano 4 łyżkisól pieprz gałka do smakuPRZYGOTOWANIE:Kalafior opłukać, oczyścić i obgotować w lekko osolonej wodzie. Ok 10 minut. W tym czasie przygotować farsz. Z pieczywa tostowego- można zastąpić bułką lub chlebem- odciąć skórki, przełożyć do miski i zalać 3 łyżkami mleka. Gdy wsiąknie w pieczywo dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone( u mnie z indyka), żółtko oraz sól morską i pieprz ziołowy. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej ręką, tak aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.Z obgotowanego kalafiora delikatnie wyciąć głąb. Aby to zrobić ułożyłam go głąbem do góry w foremce ciut większej niż kalafior, wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowany farsz delikatnie nakładać między różyczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temp 170 stopni.Przygotować sos: W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając podsmażać , aż powstanie zasmażka. Partiami dodawać mleko, energicznie mieszając, rozcierając ewentualne grudki. Zmniejszyć ogień, gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać starty ser, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polać kalafior. Można dodatkowo zapiec, aby powstała serowa skorupka. Smacznego:)Podobne przepisyTort warzywny z ryżem i szpinakiem