Wykonanie
Robiłam już nadziewane
papryki,
kabaczki i przeróżne warzywa, ale
kalafior nadziewany to moje pierwsze podejście. Inspiracją była Iza z bloga Smaczna Pyza . To nie pierwszy Jej przepis, który u siebie wykorzystałam :) Oczywiście musiałam coś zmienić i zamiast
piersi z kurczaka użyłam
mięsa mielonego z
indyka. Ponieważ sezon
kalafiorowy już dawno za nami, w sklepie można zakupić tylko małe lub bardzo małe główki. Porcję, która przygotowałam zjadłam zupełnie samiuśka. Miałam w planach zostawić coś dla Jakuba, ale nie mogłam się powstrzymać. Opinia więc jest tylko moja, ale było przepyszne. Polecam.

SKŁADNIKI:
kalafior 1 szt
mięso mielone drobiowe 250 g
jajko 1 szt*
chleb tostowy 2 kromki
sól morska mielona 1/2 łyżeczki
pieprz ziołowy 1 szczypta
czosnek 2 ząbki
mleko 3 łyżkisos:
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
mleko 1 szklanka
ser parmigiano 4 łyżki
sól pieprz gałka do smakuPRZYGOTOWANIE:
Kalafior opłukać, oczyścić i obgotować w lekko osolonej wodzie. Ok 10 minut. W tym czasie przygotować farsz. Z
pieczywa tostowego- można zastąpić
bułką lub
chlebem- odciąć skórki, przełożyć do miski i zalać 3 łyżkami
mleka. Gdy wsiąknie w
pieczywo dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
mięso mielone( u mnie z
indyka),
żółtko oraz
sól morską i
pieprz ziołowy. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej ręką, tak aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.Z obgotowanego
kalafiora delikatnie wyciąć głąb. Aby to zrobić ułożyłam go głąbem do góry w foremce ciut większej niż
kalafior, wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowany farsz delikatnie nakładać
między różyczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temp 170 stopni.Przygotować sos: W garnku rozpuścić
masło, dodać
mąkę i ciągle mieszając podsmażać , aż powstanie zasmażka. Partiami dodawać
mleko, energicznie mieszając, rozcierając ewentualne grudki. Zmniejszyć ogień, gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać
starty ser, doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Sosem polać
kalafior. Można dodatkowo zapiec, aby powstała serowa skorupka. Smacznego:)Podobne przepisyTort warzywny z
ryżem i
szpinakiem