ßßß Cookit - przepis na CIASTO :

CIASTO :

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam nadrobić zaległości w pieczeniu. Nie jestem specjalistką w tej dziedzinie. Wolę przygotowywać mięsa, przekąski i jak to mówi Jakub „wydziwianki” . Odkryłam, że szperanie w garach i miskach sprawia ogromną przyjemność córze. Za oknem deszcz i deszcz i zimno i jeszcze więcej deszczu. Kuchnia nie pozwala się nudzić :) Przepis znalazłam na blogu Kulinarne fantazje Marioli i natychmiast zabrałyśmy się do pieczenia. Ciasto najlepsze następnego dnia. Polecam:)
SKŁADNIKI:
CIASTO :
5 jajek
3/4 szklanki cukru
5 łyżek maki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża łyżka ciemnego kakao
MASA :
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek cukru
200 g margaryny
POLEWA :
300 g cukierków krówek
50 g masła
4 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do temp 170 stopni. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając 3/4 szklanki cukru. Następnie dodać żółtka. Dodać składniki sypkie, mąkę proszek do pieczenia oraz ciemne kakao – u mnie niesłodzone. Wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować. Wylać na blaszkę lub tortownicę, wysmarowaną tłuszczem. Piec 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z blaszki i pozostawić do ostygnięcia. Przekroić na pół.
MASA:
W szklance mleka wymieszać budynie wraz z mąką. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Wlać pozostałe mleko, i gotować, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki- ok 1 minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksować, stopniowo dodając miękki tłuszcz. tak przygotowany krem wyłożyć na spód biszkoptu i przykryć druga częścią, lekko dociskając.
POLEWA:
Cukierki przełożyć do garnka wraz masłem i mlekiem. Cały czas mieszając doprowadzić do ich rozpuszczenia. Ciepłą masę wylewamy na ciasto. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia:) Smacznego.
Podobne przepisy
Źródło:http://potravel.pl/2013/11/13/ciasto-krowka-z-kremem