Wykonanie
Postanowiłam nadrobić zaległości w pieczeniu. Nie jestem specjalistką w tej dziedzinie. Wolę przygotowywać
mięsa, przekąski i jak to
mówi Jakub „wydziwianki” . Odkryłam, że szperanie w garach i miskach sprawia ogromną przyjemność córze. Za oknem deszcz i deszcz i zimno i jeszcze więcej deszczu. Kuchnia nie pozwala się nudzić :) Przepis znalazłam na blogu Kulinarne fantazje Marioli i natychmiast zabrałyśmy się do pieczenia. Ciasto najlepsze następnego dnia. Polecam:)

SKŁADNIKI:CIASTO :5
jajek3/4 szklanki
cukru5 łyżek
maki tortowej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 duża łyżka ciemnego
kakaoMASA :3 szklanki
mleka2 budynie
waniliowe bez
cukru4 łyżki
mąki pszennej5 łyżek
cukru200 g
margarynyPOLEWA :300 g
cukierków krówek50 g
masła4 łyżki
mlekaPRZYGOTOWANIE:Piekarnik nagrzać do temp 170 stopni.
Białka ubić na sztywno stopniowo dodając 3/4 szklanki
cukru. Następnie dodać
żółtka. Dodać składniki sypkie,
mąkę proszek do pieczenia oraz ciemne
kakao – u mnie niesłodzone. Wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować. Wylać na blaszkę lub tortownicę, wysmarowaną tłuszczem. Piec 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z blaszki i pozostawić do ostygnięcia. Przekroić na pół.MASA:W szklance
mleka wymieszać budynie wraz z
mąką. Pozostałe
mleko zagotować z dodatkiem
cukru. Wlać pozostałe
mleko, i gotować, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki- ok 1 minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksować, stopniowo dodając miękki tłuszcz. tak przygotowany krem wyłożyć na spód
biszkoptu i przykryć druga częścią, lekko dociskając.POLEWA:
Cukierki przełożyć do garnka wraz
masłem i
mlekiem. Cały czas mieszając doprowadzić do ich rozpuszczenia. Ciepłą masę wylewamy na ciasto. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia:) Smacznego.Podobne przepisy