ßßß
SKŁADNIKI:CIASTO :5 jajek3/4 szklanki cukru5 łyżek maki tortowej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 duża łyżka ciemnego kakaoMASA :3 szklanki mleka2 budynie waniliowe bez cukru4 łyżki mąki pszennej5 łyżek cukru200 g margarynyPOLEWA :300 g cukierków krówek50 g masła4 łyżki mlekaPRZYGOTOWANIE:Piekarnik nagrzać do temp 170 stopni. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając 3/4 szklanki cukru. Następnie dodać żółtka. Dodać składniki sypkie, mąkę proszek do pieczenia oraz ciemne kakao – u mnie niesłodzone. Wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować. Wylać na blaszkę lub tortownicę, wysmarowaną tłuszczem. Piec 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z blaszki i pozostawić do ostygnięcia. Przekroić na pół.MASA:W szklance mleka wymieszać budynie wraz z mąką. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Wlać pozostałe mleko, i gotować, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki- ok 1 minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksować, stopniowo dodając miękki tłuszcz. tak przygotowany krem wyłożyć na spód biszkoptu i przykryć druga częścią, lekko dociskając.POLEWA:Cukierki przełożyć do garnka wraz masłem i mlekiem. Cały czas mieszając doprowadzić do ich rozpuszczenia. Ciepłą masę wylewamy na ciasto. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia:) Smacznego.Podobne przepisy