ßßß Cookit - przepis na Roladki z borowikami i suszonymi pomidorami

Roladki z borowikami i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Wołowina to moje ulubione mięso. Najlepszy lekko krwisty stek:) Niestety w domu nie wszyscy podzielają moje gusta i ciut ją muszę przemycać. Bitki robię dość często w standardowej postaci- z ogórem , cebulka i boczkiem. Tym razem pokombinowałam. Kapusta włoska , borowiki i pomidory , to idealne wypełnienie roladek. Podduszone, rozpływały się w ustach, zaskakując oryginalnym smakiem. Podałam z pure ziemniaczanym i duszoną kapustą z pomidorami. Ot taki pyszny miszmasz. Polecam:)
SKŁADNIKI:
bitki wołowe 5 szt
bekon pieczony 5 plastrów
kapusta włoska 5 liści
borowiki suszone 2 garstki
pomidory suszone ok 15-20 plasterków
sól pieprz 1/2 łyżeczki
mąka 4 łyżki
olej do smażenia
liść laurowy 1 mały
ziele angielskie 1 szt
PRZYGOTOWANIE:
Suszone borowiki zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia obgotować w wodzie w której się moczyły (ok 15 minut). Odcedzić ale wywar zostawić. Bitki wołowe opłukać i osuszyć. Liście kapusty włoskiej umyć i osuszyć. Wyciąć twarde części przekroić na pół. Na każdy kawałek mięsa układać plaster bekonu, można pominąć lub zastąpić boczkiem np, parzonym. Następnie układamy kapustę włoska, borowiki oraz pomidory suszone. Zawijać. Spiąć wykałaczkami lub związać nitką. Obtaczać w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Dobrze obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Zmniejszyć ogień i dolać ciepłej przegotowanej wody, tak aby sięgała połowy roladek. Dodać wywar z gotowanych grzybów, ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć przykrywką i dusić ok 1 godzinki . Moje bitki były cieniutkie , więc taki czas zupełnie wystarczył aby mięso i kapusta były miękkie. Pod koniec doprawić do smaku wg upodobań. Sos można dodatkowo zagęścić. Podałam z ziemniakami. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/10/03/roladki-z-borowikami-i-suszonymi-pomidorami