Wykonanie
Wołowina to moje ulubione
mięso. Najlepszy lekko krwisty
stek:) Niestety w domu nie wszyscy podzielają moje gusta i ciut ją muszę przemycać.
Bitki robię dość często w standardowej postaci- z
ogórem ,
cebulka i
boczkiem. Tym razem pokombinowałam.
Kapusta włoska ,
borowiki i
pomidory , to idealne wypełnienie roladek. Podduszone, rozpływały się w ustach, zaskakując oryginalnym smakiem. Podałam z
pure ziemniaczanym i duszoną
kapustą z
pomidorami. Ot taki pyszny miszmasz. Polecam:)
SKŁADNIKI:
bitki wołowe 5 szt
bekon pieczony 5 plastrów
kapusta włoska 5 liści
borowiki suszone 2 garstki
pomidory suszone ok 15-20 plasterków
sól pieprz 1/2 łyżeczki
mąka 4 łyżki
olej do smażenia
liść laurowy 1 mały
ziele angielskie 1 sztPRZYGOTOWANIE:
Suszone borowiki zalać
wodą i zostawić na noc. Następnego dnia obgotować w wodzie w której się moczyły (ok 15 minut). Odcedzić ale
wywar zostawić.
Bitki wołowe opłukać i osuszyć. Liście
kapusty włoskiej umyć i osuszyć. Wyciąć twarde części przekroić na pół. Na każdy kawałek
mięsa układać plaster
bekonu, można pominąć lub zastąpić
boczkiem np, parzonym. Następnie układamy
kapustę włoska,
borowiki oraz
pomidory suszone. Zawijać. Spiąć wykałaczkami lub związać nitką. Obtaczać w
mące wymieszanej z
solą i
pieprzem. Dobrze obsmażyć na mocno rozgrzanym
oleju. Zmniejszyć ogień i dolać ciepłej przegotowanej
wody, tak aby sięgała połowy roladek. Dodać
wywar z gotowanych
grzybów,
ziele angielskie i
liść laurowy. Przykryć przykrywką i dusić ok 1 godzinki . Moje
bitki były cieniutkie , więc taki czas zupełnie wystarczył aby
mięso i
kapusta były miękkie. Pod koniec doprawić do smaku wg upodobań. Sos można dodatkowo zagęścić. Podałam z
ziemniakami. Smacznego:)