ßßß Cookit - przepis na Wysepka mięsna z warzywkami

Wysepka mięsna z warzywkami

nazwa

Wykonanie

Mięso mielone zapiekane z serem pleśniowym, pieczarkami i boczkiem.
Składniki:
ok 400g mięsa mielonego
ok 250g pieczarek
0,5 cebuli
100g boczku
pół papryki czerwonej
szklanka posiekanej kapusty pekińskiej
sól
pieprz
olej
jajko
bułka tarta - ok 4 łyżki
mleko - ok 2 łyżki
kawałek sera pleśniowego Valbon Bleu na wierzch: niteczki chili firma Skworcu
Wykonanie:
Pieczarki dokładnie myję, kroję w półplasterki i podsmażam na odrobince masła. solę i pieprzę do smaku. Cebulę obieram, kroję w kostkę i dorzucam do pieczarek - mieszam i razem podsmażam.
W tym czasie bułkę tartą mieszam z odrobiną mleka aby ją lekko zmiękczyć. Bułka nie może "pływać" w mleku więc jeśli dodamy za dużo to po prostu odcedzamy. Całość dodaję do mięsa.
Wbijam również jajko i całość przyprawiam solą i pieprzem - mieszam mięso ręką.
Kapustę pekińską siekam i dodaję do mięsa - ponownie mieszam.
Z przygotowanego mięsa formuję ręką płaskie "kotlety" - lekko rozpłaszczony klops.
Wielkość dowolna ale lepiej aby był większy bo wtedy dodatki nie będą nam z niego spadać. Następnie na każdego kotlecika układam kawałek papryki i kawałek boczku. Całość przykrywam czubatą górką pieczarek z cebulką. Na wierzch układam pokrojone kawałki sera pleśniowego.
Każda wysepkę przez chwilę podsmażam na rozgrzanym oleju a potem układam na blachę i zapiekam przez około 10- 15 minut do rozpuszczenia sera
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2012/12/wysepka-miesna-z-warzywkami.html