Wykonanie
Bardzo szybkie danie, typu "jedno-garnkowych".Lubię je bardzo, ponieważ pozostawia duże
pole do popisu jeśli chodzi o sos - zawsze można zrobić inny.
Serowy,
śmietanowy, ostry,
szpinakowy ...na jaki tylko ma się w danym momencie ochotę .

Składniki:3
piersi z kurczaka300g
makaronu rurki nr 173 marchwieszklanka
wody2
serki topione Emmentaler (2x 100g)2 łyżki
śmietany5 łyżek
mlekasólchilikoperek suszony
bazylia suszonałyżka
oleju
Przygotowanie
Makaron lekko gotuję - aż będzie w połowie miękki.
Piersi z kurczaka kroję w kosteczkę i rzucam na dość wysoką patelnie (lub garnek)najlepiej z przykrywką i smażę na rozgrzanym
oleju. W tym czasie obieram i kroję w pół talarki
marchew - dorzucam do
mięsa. Wlewam szklankę
wody, lekko
pieprzę, dodaję
chili i podduszam pod przykrywką kilka minut.
Serek topiony rozpuszczam w małym garnuszku na małym ogniu (ja to zrobiłam w mikrofalówce) Gdy zaczyna się lekko topić dolewam
mleko i mieszam intensywnie aż
zrobi się fajna masa. Zahartowaną
śmietanę (np odrobiną gorącej
wody) dolewam do garnuszka z
serem i mieszam. Dosypuję dość dużo
bazylii i
kopru oraz odrobinę
chili. Gdy całość jest zbyt gęsta dolewam
wody - sos i tak później
zrobi się gęsty. Tak przygotowany sos wlewam do
mięsa. mieszam przez chwilę po czym wsypuję ugotowany
makaron.Całość dokładnie mieszam i gotuję 3-4 minuty.Smacznego
