ßßß
Składniki:3 piersi z kurczaka300g makaronu rurki nr 173 marchwieszklanka wody2 serki topione Emmentaler (2x 100g)2 łyżki śmietany5 łyżek mlekasólchilikoperek suszonybazylia suszonałyżka oleju
PrzygotowanieMakaron lekko gotuję - aż będzie w połowie miękki. Piersi z kurczaka kroję w kosteczkę i rzucam na dość wysoką patelnie (lub garnek)najlepiej z przykrywką i smażę na rozgrzanym oleju. W tym czasie obieram i kroję w pół talarki marchew - dorzucam do mięsa. Wlewam szklankę wody, lekko pieprzę, dodaję chili i podduszam pod przykrywką kilka minut. Serek topiony rozpuszczam w małym garnuszku na małym ogniu (ja to zrobiłam w mikrofalówce) Gdy zaczyna się lekko topić dolewam mleko i mieszam intensywnie aż zrobi się fajna masa. Zahartowaną śmietanę (np odrobiną gorącej wody) dolewam do garnuszka z serem i mieszam. Dosypuję dość dużo bazylii i kopru oraz odrobinę chili. Gdy całość jest zbyt gęsta dolewam wody - sos i tak później zrobi się gęsty. Tak przygotowany sos wlewam do mięsa. mieszam przez chwilę po czym wsypuję ugotowany makaron.Całość dokładnie mieszam i gotuję 3-4 minuty.Smacznego