Wykonanie
Na naszym jesiennym
stole (i nie tylko na naszym – kilka dni temu
Anna również o tym wspominała…) ) regularnie pojawiają się pieczone warzywa . To jeden z moich ulubionych sposobów na pyszne, jesienne danie. Wystarczy warzywa – jakie lubimy i jakie akurat mamy – pokroić, umieścić na blasze lub w dużym, żaroodpornym naczyniu, suto skropić
oliwą, posypać odrobiną
soli, dodać nieco ulubionych
ziół czy przypraw, wstawić do gorącego piekarnika i zapomnieć o nich na jakiś czas. Tak, zapomnieć! Aromat piekących się warzyw sam bowiem przywoła nas z powrotem do kuchni w odpowiednim czasie ;)U mnie dosyć często te pieczone warzywa kończą swój żywot w zupie . Miksuję je z dodatkiem
bulionu /
wywaru, a czasem tylko gorącej
wody, doprawiam na koniec do smaku i podaję z kromką domowego
chleba (te z Weekendowej Piekarni wspaniale tu pasują ;) ).Jak nietrudno się domyśleć, jesienią często w tej zapiekanej formie pojawia się u mnie
dynia . Ostatnio do towarzystwa miała
pasternak i
korzeń pietruszki (prawdziwy rarytas tutaj…), zakupione bowiem podczas ostatniej wizyty na farmie cierpliwie czekały na wykorzystanie. W ostatniej chwili okazało się też, że i zapomniany w lodówce
por powinien się tam znaleźć ;) I tak oto powstała poniższa jesienna zupa, o dosyć ‘orientacyjnych’ proporcjach, które za każdym razem można zmieniać do woli :)Jeśli lubicie zupy oraz pieczone warzywa, to serdecznie polecam Wam połączyć te dwa dobrodziejstwa w jedno. Uwierzcie mi – nawet ‘najzwyklejsza’ zupa nabiera wtedy nowego, niezwykłego smaku i aromatu :)*

Zupa z pieczonej dyni,
pasternaku i
pietruszkiok. 150 g
poraok. 200 g
pasternakuok. 200 g
korzenia pietruszkiok. 700 g dyni
oliwa z oliwekprzyprawy (odrobina
curry i / lub kuminu,
kolendry,
kurkumy i
imbiru)
sól,
pieprzok. litr
bulionuPiekarnik nagrzać do 200°C.
Dynię,
pasternak i
korzeń pietruszki obrać i pokroić w kawałki. Ułożyć warzywa na blasze i posmarować
oliwą wymieszaną z
przyprawami (wedle smaku i uznania). Posolić i piec do miękkości. W tym czasie
pora oczyścić, pokroić w cienkie plasterki i dusić w 2 łyżkach
oliwy, do miękkości.Następnie upieczone warzywa oraz
pora zmiksować z dodatkiem
bulionu tak, by otrzymać kremową konsystencję (dodając na początku nieco mniej
bulionu i dolewając go ewentualnie w trakcie miksowania). Doprawić do smaku i udekorować każdą porcję kleksem
śmietany.Smacznego!