ßßß Cookit - przepis na Maliny i kokos

Maliny i kokos

nazwa

Wykonanie

Długo wahałam się, czy pokazywać tu dzisiejsze malinowe UFO ;) Stwierdziłam jednak, że ten smak z całą pewnością na to zasługuje, nie sugerujcie się więc proszę nader ‘oryginalnym’ wyglądem poniższego wypieku ;)
Jak wiedzą moi stali czytelnicy ;) od czasu do czasu proponuję Wam przepisy z pewnego duńskiego czasopisma Mad!
W ostatnim, wakacyjnym numerze bardzo spodobały mi się mini-muffinki z malinami, które to właśnie niedawno doczekały się realizacji. Niestety chcąc ulepszyć rezultat końcowy stwierdziłam, że napełnianie foremek ciastem tylko do połowy (jak podaje oryginał) nie jest dobrym pomysłem, gdyż muffinki będą wtedy mikroskopijne i postanowiłam nieco hojniej je potraktować ;) Dzięki czemu muffinki pięknie wyrosły poza foremkę i koncertowo rozlały się, tworząc takie oto kokosowo-malinowe UFO :) Na szczęście jednak, w niczym nie ujęło im to smaku : są bardzo delikatne i stanowią pyszną otoczkę dla zatopionych w nich malin. Tym bardziej, że ja osobiście bardzo lubię połączenie malin z kokosem i ‘od siebie’ dodałam jeszcze otartą skórkę z cytryny, która dodatkowo wpłynęła na aromatyczność ciasta.
Mini-muffinki kokosowo-malinowe
proporcje na ok. 20 sztuk
100 g masła
2 jajka
100 g cukru (u mnie jasny trzcinowy)
100 g mąki
25 g wiórków kokosowych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam nieco mniej)
otarta skórka z cytryny
maliny
Piekarnik nagrzać do 175°.
Masło roztopić i przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem i wiórkami kokosowymi. Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać mąkę, masło i skórkę i dobrze wymieszać.
Wyłożone papilotkami foremki napełniać masą do około połowy, a następnie do każdego zagłębienia włożyć po jednej malinie (ułożyć owoce na powierzchni ciasta, same bowiem opadną w trakcie pieczenia). Piec ok. 15 minut.
*
Przy okazji upiekłam też z tego przepisu ciasto : zwiększyłam porcję i do połowy ciasta dodałam ‘resztkę’ jagód, na wierzchu zaś ułożyłam kawałki brzoskwiń (które – jak na mój gust – troszkę za mocno zatopiły się w cieście ;)). Ciasto wyszło pyszne, aromatyczne i lekko wilgotne, lecz nie z serii ‘zakalcowatych’. Jagody jednak opadły niestety na dno, dlatego następnym razem nie będę dodawać ich do ciasta, a jedynie posypię nimi sam wierzch, tuż przed pieczeniem.
*
*
*
A na koniec jeszcze przypomnę Wam zeszłoroczne wakacyjne ciasto z duńskiego przepisu :
- ciasto z owocami, marcepanem i czekoladowo-śmietankowym kremem
Pozdrawiam serdecznie i życzę Wam miłego weekendu!
Źródło:http://www.beawkuchni.com/2009/07/maliny-i-kokos.html