ßßß
Czasami jestem leniwcem, który nie lubi wymyślać ani utrudniać sobie życia. Ciasto banalne w przygotowaniu, bo i smaczne ( a to najważniejsze! ) i z owocami - jak to bywa z ciastami tego typu! . Placek w moim domu gości parę dobrych lat, sprawdza się zdecydowanie na niespodziewanych gości, którzy uprzedzą z większą chwilą o swoim przybyciu. Jest czas na przygotowanie i przestygnięcie, a do kawy zawsze się sprawdza, czy nawet herbaty.Podobny przepis znajdziecie tutaj: ciasto ucierane z truskawkami i borówkami
Przepis na ciasto:2 jajka1 szklanka mąki1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaKruszonka:50 g masła100 g cukru100 g mąkiDodatkowo:dowolne owoceJajka ubijamy z cukrem, na puszystą białą masę, następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę - miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Ciasto wylewamy do blaszki (ja użyłam blaszki do tart) wyłożonej papierem do pieczenia - osobiście za każdym razem smaruje blaszkę tłuszczem, a następnie nakładam papier na to - lepiej przylega do blaszki.Na wylane ciasto, układamy dowolnie owoce i posypujemy kruszonką.Aby przygotować kruszonkę, musimy rozpuścić masło w rondelku, następnie odstawić na parę minut aby przestygło, następnie wsypujemy mąkę i cukier, i miksujemy aż powstaną gródki,Pieczemy 30-45 min w 175 stopniach (bez termoobiegu)- trzeba sprawdzać,żeby się nie przypiekło tak jak mi obecnie ciacho na zdjęciach :)
Smacznego!