ßßß
Ciasto dyniowe(na tortownice o sr. 26cm)4 jajka90 g miodu1 cytryna (skorka + sok)(lub otarta skorka z jednej pomaranczy i sok z polowki)250 g dyni200 g drobno zmielonych migdalow lub orzeszkow laskowych50 g makiszczypta mielonych gozdzikow1-2 lyzeczki cynamonu (lub przypraw korzennych)1/2 lyzeczki proszku do pieczenia+ cukier puder do dekoracjiNagrzac piekarnik (180°)Zetrzec dynie na tarce. Bialka ubic na piane. Zoltka ubic z miodem, dodac sok i skorke cytrynowa (lub pomaranczowa). Dodac dynie, przyprawy, orzechy/migdaly, make, proszek, dobrze wymieszac. Na koniec dodac bialka i delikatnie wymieszac.Wlac do dobrze wysmarowanej tluszczem tortownicy.Piec 40-50 min.Przed podaniem posypac cukrem pudremSmacznego !A tutaj rowniez w wersji muffinkowej :-)(z tej porcji wychodzi ich ok. 17 sztuk)*