ßßß Cookit - przepis na Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem

Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem

nazwa

Wykonanie

Świąteczny must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy.
SKŁADNIKI: na około 25 sztuk:
500g maki
200g płynnego miodu
10g proszku do pieczenia
200g cukru pudru
120g masła
jajko
3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
Do dekoracji:
lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy)
żółtko
posypki
WYKONANIE:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku cytrynowego i żółtko jajka na gładką masę. lukrem smarować pierniczki. Można dodatkowo udekorować je posypką.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/11/aromatyczne-pierniczki-pod-zocistym.html