Świąteczny must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy.SKŁADNIKI: na około 25 sztuk:500g maki200g płynnego miodu10g proszku do pieczenia200g cukru pudru120g masłajajko3 łyżeczki domowej przyprawy do piernikaDo dekoracji:lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy)żółtkoposypkiWYKONANIE:Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku cytrynowego i żółtko jajka na gładką masę. lukrem smarować pierniczki. Można dodatkowo udekorować je posypką.