Wykonanie
Lubię jesień za jej bogactwo kolorów i smaków. Tylko teraz możemy kosztować najlepsze
jabłka,
śliwki,
gruszki, a także
dynie :) To taka nowość w mojej kuchni. Z
dynią poznałyśmy się niedawno, ale od razu się polubiłyśmy :) Dlatego, korzystam z sezonu i zaczynam
dyniowe eksperymenty. Zaczynamy od podstaw, czyli mus
dyniowy.
dynia (dowolny rodzaj)3 łyżki kwasku
cytrynowego3 łyżki
miodu lipowego100g
cukru trzcinowego2 łyżeczki
cynamonuDynię obierz, wytnij z niej nasiona. Pozostałą część pokrój na małe kawałki i przełóż do garnka z grubym dnem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 60min. ( można dodać trochę
wody, aby się nie przypaliła). Pod koniec gotowania, gdy
dynia się już rozgotuje, dodaj
miód,
cukier,
cynamon i kwasek
cytrynowy. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Pogotuj jeszcze ok. 20 minut. Na koniec przełóż gorący mus do słoików. Słoiki pasteryzuj.Mus idealnie pasuje do ciast, koktajli, muffinek, czy też naleśników.