ßßß Cookit - przepis na Mus z dyni

Mus z dyni

nazwa

Wykonanie

Lubię jesień za jej bogactwo kolorów i smaków. Tylko teraz możemy kosztować najlepsze jabłka, śliwki, gruszki, a także dynie :) To taka nowość w mojej kuchni. Z dynią poznałyśmy się niedawno, ale od razu się polubiłyśmy :) Dlatego, korzystam z sezonu i zaczynam dyniowe eksperymenty. Zaczynamy od podstaw, czyli mus dyniowy.
dynia (dowolny rodzaj)
3 łyżki kwasku cytrynowego
3 łyżki miodu lipowego
100g cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
Dynię obierz, wytnij z niej nasiona. Pozostałą część pokrój na małe kawałki i przełóż do garnka z grubym dnem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 60min. ( można dodać trochę wody, aby się nie przypaliła). Pod koniec gotowania, gdy dynia się już rozgotuje, dodaj miód, cukier, cynamon i kwasek cytrynowy. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Pogotuj jeszcze ok. 20 minut. Na koniec przełóż gorący mus do słoików. Słoiki pasteryzuj.
Mus idealnie pasuje do ciast, koktajli, muffinek, czy też naleśników.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/09/mus-z-dyni.html