ßßß Cookit - przepis na BABKA ZAPARZANA MOCNO CYTRYNOWA

BABKA ZAPARZANA MOCNO CYTRYNOWA

nazwa

Wykonanie

Puszysta, chociaż dość ścisła. Zawsze się udaje, a do jej przygotowania nie poytrzebujemy ani zbyt dużo czasu, ani wielu wyszukanych skłądników.
Idealna na Wielkanoc, ale pysznie smakuje cały rok.
Jako amatorka wszelakich babek - polecam gorąco!
Składniki:
2 szkl. mąk i pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
220 g masła
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta z 2 sparzonych cytryn
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło rozpuścić, doprowadzić do wrzenia (uważać, żeby się nie przypaliło). Białka ubić na sztywną pianę, dodać do nich gorące masło. Odstawić na 2-3 minuty. Następnie ubić mikserem do połączenia się obu składników. Dodać cukier puder, żółtka, sok wyciśnięty z 1 cytryny, skórkę otartą ze sparzonych wcześniej cytryn, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ubijać chwilę do połączenia się wszystkich składników. Przygotowane ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki ( u mnie forma z kominkiem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165st i piec ok. 35-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2016/03/babka-zaparzana-mocno-cytrynowa.html