Wykonanie
Puszysta, chociaż dość ścisła. Zawsze się udaje, a do jej przygotowania nie poytrzebujemy ani zbyt dużo czasu, ani wielu wyszukanych skłądników.Idealna na Wielkanoc, ale pysznie smakuje cały rok.Jako amatorka wszelakich babek - polecam gorąco!
Składniki:2 szkl. mąk i pszennej4
jajka1 szklanka
cukru pudru220 g
masłasok wyciśnięty z 1
cytrynyskórka otarta z 2 sparzonych
cytryn1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Masło rozpuścić, doprowadzić do wrzenia (uważać, żeby się nie przypaliło).
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do nich gorące
masło. Odstawić na 2-3 minuty. Następnie ubić mikserem do połączenia się obu składników. Dodać
cukier puder,
żółtka, sok wyciśnięty z 1
cytryny, skórkę otartą ze sparzonych wcześniej
cytryn, przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia. Ubijać chwilę do połączenia się wszystkich składników. Przygotowane ciasto wlać do formy wysmarowanej
masłem i posypanej odrobiną
mąki ( u mnie forma z kominkiem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165st i piec ok. 35-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polukrować lub posypać
cukrem pudrem.