Wykonanie
Moim największym problem od kilku dni jest to że moje dziecko ma fazę na
makaron i nie chce jeść właściwie niczego innego. Niby ok ale
makaron na trzy posiłki dziennie nie do końca mi się uśmiecha. Dlatego kombinuję możliwie jak się da dla urozmaicenia i po to żeby wmusić coś innego niż
makaron. Gdy odmrażałam
dynię entuzjazm M. mnie powalił "Nie zje tego". Ale próbować nie zaszkodzi. Na szczęście synek zjadł bez mrugnięcia
okiem. A i ja skusiłam się na kilka placuszków. Polecam niejadkom i nie tylko:)
Składniki:szklanka purée z dyni*szklanka
mąki4-5 łyżek
kefiru2 łyżki płynnego
miodu (lub wg gustu)2
jajkałyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonu (lub wg gustu)
cukier puder do podania*Pur ée z dyni zrobiłam podpiekając rozmrożona
dynię (w sezonie świeżą) na patelni z odrobina
oliwy aż stała się miękka a następnie zmiksowałam ją.Wykonanie:Pur ée wymieszaj z
kefirem. Dodaj
miód,
jajka, proszek i
cynamon. Następnie wsyp
mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt zwarta dodaj jeszcze łyżkę lub dwie
kefiru. Smaż placuszki aż będą rumiane z obu stron. Ja do pieczenia placuszków i naleśników używam maszyny do naleśników i nie potrzebuję
oleju ani
oliwy ale jeśli pieczesz je na patelni dodaj odrobinę.Smacznego!