ßßß
Składniki:500g jabłek60g cukru pudru4 łyżki brandycytrynacynamonkilka kandyzowanych wiśni3 jajka120g masła160g maki1 łyżeczka proszka do pieczenia120g brązowego cukru
Jabłka obieramy, drylujemy i kroimy na ćwiartki.
Wyciskamy sok z całej cytryny.
Jabłka posypujemy cukrem pudrem, cynamonem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Brązowy cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek dopieczenia, przestudzone masło i brandy. Całość dokładnie miksujemy.
Ciasto przekładamy do tortownicy i układamy jabłka. Ciasto pieczemy 30 minut w 180 ºC.
Szarlotkę po upieczeniu dekorujemy kandyzowanymi wiśniami i gotowe.
Smacznego.