Wykonanie
Składniki:1/ 2 kostki
masłaszklanka
cukru pudru3 duże
jajaszklanka
maki tortowej1
budyń waniliowy lub
śmietankowyłyżeczka
proszku do pieczenia2 duże
winne jabłkaszczypta
cynamonutłuszcz do wysmarowania formyWykonanie:Mikserem rozcieramy rozdrobniony tłuszcz z
cukrem pudrem . Do połączonych składników dodajemy , po jednym całe
jaja i siejąc przez sito
mąkę z
proszkiem do pieczenia na końcu wsypujemy
budyń . Całość dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto będzie zbyt g ę ste możemy dodać 1-2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany . Tak przygotowaną masę wykładamy na średniej wielkości blachę , wyrównujemy powierzchnię , układamy cienkie cząstki przygotowanych
jabłek i posypujemy
cynamonem , wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 160st. C przez ok. 30-40 minutWyjmujemy z piekarnika , gdy ciasto jest zarumienione a boki lekko odstają od formy .Zimne oprószamy
cukrem pudrem.Smacznego!