Wykonanie
Po tych wszystkich
dyniowych przysmakach,
pora na deser,
dyniowy rzecz jasna !Ciasto ktore przygotowalam jest typowo jesienne, z tych ‘wilgotnych’, przypomina nawet nieco
marchewkowe… Dodalam do niego nieco przypraw korzennych, ktore swietnie komponuja sie ze smakiem orzechow i migdalow oraz samej dyni wlasnie.Przepis pochodzi z ksiazki : ‚La courge à découvrir’*
Ciasto
dyniowe(na tortownice o sr. 26cm)4
jajka90 g
miodu1
cytryna (skorka + sok)(lub otarta skorka z jednej
pomaranczy i sok z polowki)250 g dyni200 g drobno zmielonych migdalow lub orzeszkow laskowych50 g
makiszczypta mielonych gozdzikow1-2 lyzeczki
cynamonu (lub przypraw korzennych)1/2 lyzeczki
proszku do pieczenia+
cukier puder do dekoracjiNagrzac piekarnik (180°)Zetrzec
dynie na tarce.
Bialka ubic na piane.
Zoltka ubic z
miodem, dodac sok i
skorke cytrynowa (lub pomaranczowa). Dodac
dynie,
przyprawy, orzechy/migdaly,
make, proszek, dobrze wymieszac. Na koniec dodac
bialka i delikatnie wymieszac.Wlac do dobrze wysmarowanej tluszczem tortownicy.Piec 40-50 min.Przed podaniem posypac
cukrem pudremSmacznego !A tutaj rowniez w wersji muffinkowej :-)(z tej porcji wychodzi ich ok. 17 sztuk)*