Dania i ciasta na każdy dzień!Social IconsStronyOstatnio dodaneLista zaprzyjaźnionych blogówAktualnościNajczęściej używane w kuchni miary1 szklanka mąki - 150 g1 szklanka cukru - 220 g1 szklanka mleka - 1/4 l1 łyżka oleju - 14 g1 łyżka śmietany - 15 g1 łyżeczka soli - 6 g1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 g1 łyżka mąki - 16 g1 łyżka bułki tartej - 9 gŁączna liczba wyświetleńTechnologia Blogger .wtorek, 20 października 201515 dag mąki15 dag masła15 dag cukru15 dag mielonych migdałów4 dag siekanych migdałów2 jajkaPół łyżki cynamonuSok z połowy cytrynySzczypta mielonych goździkówCukier puder1 opakowanie cukru waniliowegoPół szklanki dżemu z czarnej porzeczkiMąkę rozprowadzić z masłem. Dodać mielone migdały, cukier, jedno jajko, goździki i sok z cytryny. Wszystko wyrobić na gładką masę. Ciasto podzielić na połowy i odstawić na mniej więcej pół godziny w zacienione miejsce. Natartą masłem tortownicę wyłożyć połową ciasta. Wierzch ciasta pokryć dżemem porzeczkowym. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pociąć w cienkie paski i ułożyć w kratkę na dżemie. Wierzch pasków posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto posypać siekanymi migdałami i piec w średnio nagrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem oprószyć torcik cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem.