ßßß Cookit - przepis na Torcik migdałowy

Torcik migdałowy

Wykonanie

Dania i ciasta na każdy dzień!
Social Icons
Strony
Ostatnio dodane
Lista zaprzyjaźnionych blogów
Aktualności
Najczęściej używane w kuchni miary
1 szklanka mąki - 150 g
1 szklanka cukru - 220 g
1 szklanka mleka - 1/4 l
1 łyżka oleju - 14 g
1 łyżka śmietany - 15 g
1 łyżeczka soli - 6 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 g
1 łyżka mąki - 16 g
1 łyżka bułki tartej - 9 g
Łączna liczba wyświetleń
Technologia Blogger .
wtorek, 20 października 2015
15 dag mąki
15 dag masła
15 dag cukru
15 dag mielonych migdałów
4 dag siekanych migdałów
2 jajka
Pół łyżki cynamonu
Sok z połowy cytryny
Szczypta mielonych goździków
Cukier puder
1 opakowanie cukru waniliowego
Pół szklanki dżemu z czarnej porzeczki
Mąkę rozprowadzić z masłem. Dodać mielone migdały, cukier, jedno jajko, goździki i sok z cytryny. Wszystko wyrobić na gładką masę. Ciasto podzielić na połowy i odstawić na mniej więcej pół godziny w zacienione miejsce. Natartą masłem tortownicę wyłożyć połową ciasta. Wierzch ciasta pokryć dżemem porzeczkowym. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pociąć w cienkie paski i ułożyć w kratkę na dżemie. Wierzch pasków posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto posypać siekanymi migdałami i piec w średnio nagrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem oprószyć torcik cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/10/torcik-migdaowy.html