ßßß Cookit - przepis na Pierś i udka pieczone w majonezie

Pierś i udka pieczone w majonezie

nazwa

Wykonanie

W poszukiwaniu mięsnych smaków, złamanych odrobiną słodyczy dotarłam do pomysłu na udka w majonezie. Zarówno udka jak i pierś przygotowane w ten sposób są chrupiące i soczyste zarazem. Mój trzylatek tylko powtarzał że “dobre i pyszne”, więc niech to będzie rekomendacją. Polecam w duecie z gruszkami w occie .
Składniki
3 udka z kurczaka
1 kawałek piersi z kurczaka (około ćwiartki podwójnej piersi, kawałek wielkości udka)
majonez
sól
pieprz kolorowy
przyprawa do żeberek
odrobina curry
1 cebula
Sposób przygotowania
Krok 1
Udka i pierś natrzeć majonezem. Oprószyć przyprawami. Dno naczynka skropić oliwą. Wyłożyć mięso do naczynka. Podlać troszkę wodą, aby kurczak nie był wysuszony po upieczeniu. Skroić cebulę w piórka lub plastry, jak kto woli.
Krok 2
Piec aż będzie miękkie. Nie trzymać zbyt długo w piekarniku, wtedy będzie idealnie soczyste z chrupiącą skórką. Ważne zwłaszcza jeśli chodzi o pierś, która jest suchym mięsem.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (1 vote cast)
Pierś i udka pieczone w majonezie, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Podobne wpisy
Penne z pieczarkami i oliwkami
Potrawka z kurczaka z cukinią
Kurczak pieczony w pikantnym sosie sojowym z warzywami
Sałatka Gyros
Pierś z kurczaka ze słodkim sosem chilli
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/10/10896/piers-i-udka-pieczone-w-majonezie