W poszukiwaniu mięsnych smaków, złamanych odrobiną słodyczy dotarłam do pomysłu na udka w majonezie. Zarówno udka jak i pierś przygotowane w ten sposób są chrupiące i soczyste zarazem. Mój trzylatek tylko powtarzał że “dobre i pyszne”, więc niech to będzie rekomendacją. Polecam w duecie z gruszkami w occie .Składniki3 udka z kurczaka1 kawałek piersi z kurczaka (około ćwiartki podwójnej piersi, kawałek wielkości udka)majonezsólpieprz kolorowyprzyprawa do żeberekodrobina curry1 cebulaSposób przygotowaniaKrok 1Udka i pierś natrzeć majonezem. Oprószyć przyprawami. Dno naczynka skropić oliwą. Wyłożyć mięso do naczynka. Podlać troszkę wodą, aby kurczak nie był wysuszony po upieczeniu. Skroić cebulę w piórka lub plastry, jak kto woli.Krok 2Piec aż będzie miękkie. Nie trzymać zbyt długo w piekarniku, wtedy będzie idealnie soczyste z chrupiącą skórką. Ważne zwłaszcza jeśli chodzi o pierś, która jest suchym mięsem.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (1 vote cast)Pierś i udka pieczone w majonezie, 10.0 out of 10 based on 1 ratingPodobne wpisyPenne z pieczarkami i oliwkamiPotrawka z kurczaka z cukiniąKurczak pieczony w pikantnym sosie sojowym z warzywamiSałatka GyrosPierś z kurczaka ze słodkim sosem chilli