ßßß
Pikantny sos pomidorowy na zimę przyda się zarówno do gołąbków jak i na spód pizzy. Myślę, że znajdę dla niego kilka zastosowań. I można zużyć miąższ pozostały po produkcji suszonych pomidorów.Pikantny sos pomidorowySkładniki2kg pomidorów (lub 1 kg całych pomidorów i miąższ z 6 kg pomidorów)1 mała czerwona papryka1 mała cebula3 łyżki musztardy rosyjskiej2 łyżeczki gorczycy3 łyżki octu 10 %2-3 łyżeczki chilli w proszkusól, świeżo mielony pieprzSposób przygotowaniaKrok 1Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka. *Cebulę i paprykę pokroić w mikrokosteczkę :P i również wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu przez ok. godzinę, aż woda wyparuje.*Jeśli robicie lub zamierzacie robić suszone pomidory to możecie do tego sosu zużyć miąższ wydrążony z pomidorów. Ja tak zrobiłam i nie żałuję. ;)Krok 2Ugotowane warzywa zblendować na gładką masę. Dodać ocet, musztardę, gorczycę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Gorący sos wkładać do suchych słoików, szybko zakręcać i odwrócić nakrętką do dołu. Nie wekować.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)Pikantny sos pomidorowy na zimę, 10.0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyChili con carnePizza z cukiniąStrogonowPotrawka z kurczaka z cukiniąLeczo