ßßß Cookit - przepis na Przepisy na każdy dzień

Przepisy na każdy dzień

nazwa

Wykonanie

Pikantny sos pomidorowy na zimę przyda się zarówno do gołąbków jak i na spód pizzy. Myślę, że znajdę dla niego kilka zastosowań. I można zużyć miąższ pozostały po produkcji suszonych pomidorów.
Pikantny sos pomidorowy
Składniki
2kg pomidorów (lub 1 kg całych pomidorów i miąższ z 6 kg pomidorów)
1 mała czerwona papryka
1 mała cebula
3 łyżki musztardy rosyjskiej
2 łyżeczki gorczycy
3 łyżki octu 10 %
2-3 łyżeczki chilli w proszku
sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Krok 1
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka. *
Cebulę i paprykę pokroić w mikrokosteczkę :P i również wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu przez ok. godzinę, aż woda wyparuje.
*Jeśli robicie lub zamierzacie robić suszone pomidory to możecie do tego sosu zużyć miąższ wydrążony z pomidorów. Ja tak zrobiłam i nie żałuję. ;)
Krok 2
Ugotowane warzywa zblendować na gładką masę. Dodać ocet, musztardę, gorczycę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Gorący sos wkładać do suchych słoików, szybko zakręcać i odwrócić nakrętką do dołu. Nie wekować.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)
Pikantny sos pomidorowy na zimę, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Podobne wpisy
Chili con carne
Pizza z cukinią
Strogonow
Potrawka z kurczaka z cukinią
Leczo
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/09/10727/pikantny-sos-pomidorowy-na-zime