Wykonanie
Powiem krótko, przepis znalazłam na tej stronie i od razu chciałam wypróbować.
Sos pomidorowy z
cukinią, czy też
ketchup cukiniowy, jak zwał, tak zwał, ale pyszny.Troszkę zmodyfikowany na moje potrzeby.
Składniki:2 kg
cukinii1/2 kg
cebuli1 szklanka
octu1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
chillisos pomidorowy zamiast 3 słoiczków koncentratuWykonanie:
Cukinię obieram, usuwam gniazda nasienne i szatkuję w malakserze.
Cebule obieram i także siekam. Wszystko
solę i odstawiam na godzinę do półtorej. Gotuję na wolnym ogniu około godziny mieszając by się nie przypaliło.Doprawiam do smaku. Dodaję gotowy
sos pomidorowy i ewentualnie doprawiam ponownie. Na końcu dodaję
ocet, zagotowuje i nakładam w słoiczki. Zakręcam i pasteryzuję 10 minut.